За втория ден на Страстната седмица -23- април, вторник, от 19 часа, в голямата зала на ДК "Арсенал" е предвидена казанлъшката прожекция на филма за златния български учител по физика Теодосий Теодосиев-.

Филмът е със заглавие "Формулата на Тео".

Преди десет дни бе националната премиера на документалния филм за Тео в дома на киното в София. Автор на лентата е казанлъчанинът Николай Василев, който е режисьор в БНТ и възпитаник на казанлъшката Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий".

сн: DarikNews

Теодосиев е преподавал в Профилираната природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" в Казанлък. След като се пенсионира, той се посвещава на школата си по физика. Организира летни обучителни лагери, а също така и съботно-неделни кръжоци, които посещават ученици от цяла България в различни възрастови групи.

Повече от 40 години той посвещава на физиката и своите ученици, които печелят отличия от международни състезания и олимпиади и са сред най-желаните студенти от университети като "Кеймбридж" и "Принстън" в САЩ.

Сред учениците на Теодосиев е и професорът по физика Теньо Попминчев, който успява да се реализира в Университета в Сан Диего, Калифорния, както и Павлин Савов, един от учениците на покойния Стивън Хокинг.

Възпитаник на Тео е и първият български медалист от международна олимпиада по физика в Чехия през 1977 година- д-р на науките и проф. Петко Динев.

Прожекцията на филма ще е безплатна.


Авторът на документалната лента Николай Василев е завършил кино и телевизионна режисура в НБУ, степен магистър, в класа на проф. Марияна Евстатиева-Биолчева.

Той е режисьор и автор на редица документални филми и телевизионни продукции за Българската Национална Телевизия. Повечето от документалните му филми участват на различни международни фестивали.

През 2010 г. на София филм фест получава наградата “Jameson” за най-добър късометражен филм - за филма “Приказки”. Автор е и на филма за българския езотерик и мъдрец Ваклуш Толев- "Пътят на мъдростта" .