Димитровден е На 26 октомври Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски. В народния календар празникът Димитровден бележи обрата в годишното време и се поставя началото на зимата, а светецът се смята за покровител на студа и снега.
Свети Димитър е роден през трети век в Солун. Баща му тогава бил градоначалник. След неговата смърт император Максимиан възлага този пост на Димитър, който е одобрен и почитан от жителите на града. Като управител на Солун Димитър открито проповядва разпространението на Христовата вяра. Недоволен от неговото поведение император Галерий го хвърля в тъмница, а по-късно – на 26 октомври, нарежда да бъде убит.
Св. Димитър е почитан на целия Балкански полуостров и е обявен за покровител на Солун, където е издигната базилика с неговото име и в негова чест и там се съхраняват мощите му.
След 16 век светецът е представен като обяздил червен кон, пронизващ с копие антихриста.
Името на Св. Димитър е свързано и с българската история. На 26 октомври 1185 г. на храмовия празник на Св. Димитър, в построения от Асен и Петър храм се обявява краят на двувековното византийско робство, като се вярва, че въстаниците са довели докрай борбата си против византийците, закриляни именно от Св. Димитър. Така се поставя началото на Второто българско царство.
В народните предания Св. Георги носи лятото, а Св. Димитър – зимата. На този ден се извършват редица тълкувания. Както на Игнажден, според това какъв човек е влязъл първи в къщата, се тълкува каква ще е годината. Ако тава е мъж, очаква се повече мъжки рожби да се родят. Ако е имотен и богат, годината ще е добра и плодовита. Ако месечината е пълна в нощта срещу Димитровден – ще се роят пчели, а в кошарите ще има много агънца.
Времето от Димитровден до Никулден е наречено „Сиромашко лято“. По Димитровден завършват строежите на новите къщи и стопаните даряват зидарите и майсторите. Затова на този ден празнува и строителите. Разпускат се и ратаите, наети по Гергьовден.
На трапезата се слага курбан или гювеч, приготвен от овнешко месо, яхния с пиле, петел или кокошка, в зависимост от това какъв е именникът – дете, мъж или жена. На масата се слагат варена царевица, пита с ябълки, печени ябълки, тиква.
На именниците се подаряват бели цветя, завързани с червен конец за здраве.
На този ден празнуват Димитър, Димитрина и всички производни на тези имена.
Честит им празник и да са здрави и честити с името си.