Цигулката на Мара Чорбаджийски открива Чудомировите празници

С цигулката на Мара Чорбаджийска, съпругата на Чудомир, ще бъдат открити 26-ите Чудомирови празници в Казанлък. Това съобщи за zakazanlак.bg директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир” Добрина Матова. За първи път казанлъчани и гостите на града ще чуят звука на тази цигулка в изпълнение на проф. Йосиф Радионов на 25 март 2019 година в музея.


Цигулката преди реставрацията


... и след това

Преди официално да бъде представена на света, цигулката на Мара Чорбаджийска е била съхранявана в къщата на семейството, която днес е превърната в музей със запазен автентичен вид и обзавеждане. 45 години са изминали от смъртта на съпругата на Чудомир и 45 години на нея не е било свирено. Затова се наложило инструментът да бъде възстановен. С тази отговорна задача се е заел известният лютиер от Казанлък Андриян Андреев. Работата му отнела няколко седмици.


Андриян Андреев предава възстановената от него цигулка на директора на музей "Чудомир" Добрина Матова


„Самата реставрация не беше тежка – споделя за работата си той. – Инструментът беше съхраняван в добро състояние, но се нуждаеше от съживяване.” Андриян Андреев възстановява цигулката, прави основно почистване, подменя някои елементи в нея, наново я лакира и я предава напълно реставрирана на музей „Чудомир”.

„Предполагам, че цигулката е изработена от казанлъшкия лютиер Данаил Аврамов – разказва още Андриян Андреев. – През 1943 година той открива собствено лютиерско ателие в Казанлък. Със своите инструменти участва в редица конкурси и печели награди. Предполагам, че цигулката на Мара Чорбаджийска е направена през 50-те години на миналия век, в първите години на неговата работа като лютиер. Инструментът не е от най-висок клас, той е за любителско свирене, но беше запазен и реставрацията му бе козметична.” Според майстор-лютиера, който дава нов живот на цигулката на Мара Чорбаджийска, тя се е занимавал със свирене от детска възраст, тъй като е била потомък на род с богата култура. Учила е в Стара Загора, където също се предполага, че е изучавала музика и е свирила на цигулка. От друга страна, връзката между творците Мара Чорбаджийска и Данаил Аврамов е била любовта им към рисуването. Той, освен лютиер, е бил известен със страстта си към живописта, рисувал е, подреждал е самостоятелни изложби. И така една творческа спойка от музика и живопис създава цигулката, която ще прозвучи за първи път след смъртта на художничката през 1974 година.

По спомени, споделени пред директора на чузей „Чудомир” Добрина Матова от родственици на Димитър Чорбаджийски, Мара Чорбаджийска е подкрепяла като малък казанлъчанина Стефан Панев, който бе и заместник областен управител на Стара Загора. По преразказани негови спомени, Мара Чорбаджийска е свирела повече след смъртта на своя съпруг. Вероятно е търсела утеха в музиката.