Българските изобретения, които промениха света
Ние, българите, имаме свой собствен принос в развитието на човечеството. Има множество изобретения, които са гениална случайност, но повечето са резултат от упорития труд на учени и иноватори.
Ето и някои български изобретения, които промениха света:
Автоматичната скоростна кутия
Автоматична скоростна кутия днес използват всички големи автомобилни компании. Това откритие променя не само историята на автомобилите, но и целия свят. То е дело на Румен Антонов. Той създава автоматичната скоростна кутия в Париж, където живее и работи. Първоначално изобретява петстепенната скоростна кутия, а впоследствие и шестепенна. Известен е спорът му с автомобилния гигант Toyota, които използват изобретението без лиценз и в крайна сметка са осъдени за това.

Електронният часовник
Pulsar - така се нарича първият прототип на електронен часовник, създаден от българския инженер Петър Петров. Гвардеецът на Борис III е един от най-продуктивните изобретатели на XX век. Работи по строежа на електроцентрали, участва в проекти на НАСА, конструира собствен катамаран. Електронният часовник е създаден между 1968 и 1969 година, а един от първите е изложен в Смитсоновия институт.

Противозачатъчните хапчета
Малките хапчета са дело на Карл Джераси. Евреинът от български произход прави откритието си през 1951 г., заедно с Луис Мирамонтес и Хорхе Розенкранц. Карл Джераси почина преди година, на 91 години в дома си в Сан Франциско.
сн: Ройтерс

Въздушната възглавница

Тази особено важна част от безопасността на автомобилите днес е създадена през 50-те години на XX век. Изобретателят й e българинът Асен Йорданов. Той е пилот, участва в битки в Първата световна война, а през 1921 г. се установява в САЩ, където става летец-изпитател. След като създава една от най-надеждните школи за летци в САЩ, Йорданов се насочва към автомобилната сигурност и е един от изобретателите на въздушната възглавница.
Вижте още български изобретения във видеото .

Източник:Дарик