„Град на автомобилите“ ще бъде създаден за първи път на Международния технически панаир в Пловдив, който ще се проведе от 24 до 29 септември. Проявата е съвместен проект на Международен панаир - Пловдив и „Експо Тийм“.

Представителствата на „Сузуки“, „Хонда“, „Субару“, „Тойота“, „Хюндай“, „Шкода“, „Лада“, „Сеат“ и няколко известни марки автобуси са проявили интерес за участие. Очаква се да присъстват още „Пежо“, „Ситроен“, „Мото Пфое“, „Ратола“, „Киа“ и други известни компании. Сред изложителите отново е „Авиатранс“, която предизвика фурор с футуристична автомивка, почистващи препарати и инструменти, информира „Национална изнес поща“.

Години наред дилърите на най-известните световни марки в България представят своите колекции по време на Есенния панаир в Пловдив, наред с компании, предлагащи транспортно и автосервизно оборудване. Сега се променят цялостната концепция за презентиране на автомобили за бизнес, туризъм, свободно време и хоби, както и на свързаните с тях браншове.

Новата визия ще пресъздаде градската среда с улици, маркировка и пътни знаци, а експонати на отделните производители ще бъдат разположени в обособени сектори. В тест драйв зоната ще може да се видят на живо технологичните и техническите характеристики на машините. Предвидени са сектори за автосервизна техника, автомивки, резервни части и аксесоари.

В центъра на „Града на автомобилите“ ще бъде оформена зона „Кола награда“. В нея посетителите ще имат възможност да разгледат модели на водещи марки и евентуално да спечелят лека кола по избор след попълване на анкетна карта.
Новата концепция ще увеличи с 20% броя на посетителите на най-атрактивното изложение за автомобилната индустрия в България.

Включени са още 10 специализирани изложби, където ще бъдат демонстрирани последно поколение техника и авангардни решения в областта на машиностроенето, електрониката и електротехниката, енергетиката и екологията, водния сектор, информационните технологии, роботиката и автоматизацията, строителството, химическата и минната промишленост. Според експерти, Международният технически панаир в Пловдив е „зона на бъдещето“, тъй като представя панорама на иновации за Индустрия 4.0, хайтех разработки и съвременни бизнес модели.