В „Арсенал” си намерих мястото

Тя е едно от новите попълнения в инженерния потенциал на „Арсенал”. Млада, красива, която от пръв поглед впечатлява с открития си поглед и с точната доза премереност в общуването. Райна Ненова, технолог в Конструктивно-технологичния отдел на Завод 3. От юли 2019 година е на тази работа, но всеки ден за нея е едно ново откритие за мащабните възможности на „Арсенал” и за хоризонтите, които предприятието разгръща за всеки, който чувства, че тук е неговото място.

От Химико-технологичния университет през школата на проф. Радка Аргирова

Професионалният път на Райна Ненова е изключително любопитен. Тя е инженер-биотехнолог и доктор по вирусология. Завършила е едно от най-трудните висши учебни заведения – Химико-технологичния и металургичен университет в София, а дипломната й работа е свързана с противотуморни антибиотици. Оттук идва следващата изненада от поредицата, които ни поднася очарователната казанлъчанка. И тя е, че младата дипломантка веднага постъпва в Българската академия на науките и научната й работа е свързана с изследванията на вируса на HIV (ХИВ). Тук защитава докторска дисертация в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към БАН. Темата на докторантурата й е сложна, твърде специализирана, но на по-популярен език обект на нейната научна разработка е изследването на биосинтеза и измененията в процеса на гликозилиране на повърхностния гликопротеин на HIV- вируса. „Буквално вирусът "използва" клетката да синтезира в повишена степен гликопротеини като механизъм, за да "избяга" от защитната система на организма”, обяснява Райна Ненова. В продължение на 10 години младият учен от града на розите има щастието и късмета да работи заедно и да бъде сътрудник на светилото в областта на изследванията на HIV-вируса в България проф. Радка Аргирова в Националния център по заразни и паразитни болести, отдел „Вирусология“. Проф. Аргирова е първият български учен, който изследва вируса на СПИН у нас.

„Постигнахме много големи успехи в тази сфера – разказва днес Райна Ненова. – Освен публикациите имахме и много участия във всички европейски конференции по въпросите на HIV/СПИН и в световни форуми, което става само след предварителен подбор от специална комисия от световни специалисти в тази област. Това беше изключителен успех за нашия екип и за нашата работа по такъв сериозен проблем като HIV вируса.“

С проф. Радка Аргирова на 9-ата Европейска конференция по СПИН, 25-29 октомври 2003 година, Варшава, Полша

За годините в екипа на известния учен тя казва: „Аз съм родена под много щастлива звезда, защото имах възможността да работя с един голям учен и голям човек. Истинският учител се познава по атмосферата, която създава. Около проф. Аргирова винаги имаше голяма група от млади хора, докторанти, които попивахме всичко, което ни казваше”.

За Райна Ненова проф. Радка Аргирова остава като майка, като близък приятел и пример за поведение в сложния свят на науката. „Бях много стеснителна и се притеснявах за всяко нещо – споделя днес казанлъчанката, - а тя ми казваше да се боря със страховете си и, че „ще ме хвърли в дълбокото”, т.е да посрещна това, което ме притеснява. От нея наследих да съм дисциплинирана, да подготвям нещата си навреме, да мога да извличам есенцията от всяко нещо – кратко, точно, ясно. И най-важното, в което се крие тайната на успеха - никога да не се предаваме, да продължаваме напред, дори ако нещата не се получават така, както очакваме, но да не се отказваме. Дори правеше много интересен паралел с вирусите – че трябва да сме упорити като тях, за да имаме успех. Тя ме заразяваше с ентусиазма си за наука, да знаеш все повече и да искаш да постигаш все по-добри резултати в своята сфера. Когато имаш такъв човек до себе си, няма как да не бъдеш упорит, няма как да не вървиш по пътя напред, без да се отказваш, въпреки трудностите”.

Рисуването – начин да намериш хармонията в себе си

Любовта на розите”, автор Райна Ненова

Още като млад изследовател на HIV/СПИН в БАН Райна Ненова попада на друг изключителен учител – Стефка Балджиева. Тя не е академичен художник, но картините й се оценяват от аукционната къща „Сотбис“, разказва нейната последователка от Казанлък. И признава, че за тази среща с нетрадиционния творец пръст има Съдбата. Случва се в момент, когато младата жена се обръща към вътрешното си Аз, търси душата си. И попада не просто на уроци по рисуване, а на уроци как човек да опознае себе си, да се научи на здравословна обич към собственото си същество, да се освободи от стреса в ежедневието. Курсовете по живопис на Стефка Балджиева не са имали за цел да създават художници, а са били за хора, търсещи своите непознати страни, които да развият, за да не се поддават на негативизма. Рисуване, за да откриеш смисъла на собствения си живот. И да намериш синхрона в него.

През лятото на 2016 година заедно със своя съпруг се завръща в родния Казанлък и се отдава на изящното изкуство. Вдъхновява я красивата природа в Долината на розите. Първата самостоятелна изложба на Райна Ненова със заглавие „Завръщане в Розовата долина“ бе подредена през 2018 година в музей „Чудомир”. През януари 2019-а тя откри втората си самостоятелна изложба, наречена „Театърът – ЖИВОТ“. Платната бяха подредени във Военния клуб като знак на почит към предците на авторката - нейният прадядо и дядо й са били авиатори.

В „Арсенал” намерих своята среда

Като инженер от Химико-технологичния и металургичен университет, Райна Ненова кандидатства за позицията технолог в „Арсенал”. Одобрена е и след интервюто прекрачва за първи път портала на огромното машиностроително предприятие. „В началото нямах представа дали ще ми хареса, но сега имам чувството, че тук си намерих мястото”, признава днес младият специалист. Буквално е покорена от мащабите на „Арсенал”, от създадената перфектна организация, от колаборацията между отделните цехове, звена, отдели и заводи. Уникално взаимодействие между различните производства, което е плод на гениални умове, смята Райна Ненова и добавя, че всичко това зарежда човек с енергия и захранва творческия му порив. Нейната работа е свързана с единственото в България специално производство и това е още едно предизвикателство пред нея. Като човек, занимавал се с наука, тя е усвоила определен начин на мислене, на учене и анализиране, което й помага в настоящата работа. „За да си учен, трябва да си любопитен, да търсиш – споделя тя. – Същото е и с работата на инженер”.

И тук Райна Ненова намира точните хора. Благодарна е на ръководството на Завод 3 – директора Георги Добрев, заместник-директора по техническите въпроси Алексей Богданов, който е първият човек, приел я в завода, заместник-директора по производствените въпроси Стоян Дачов, началник-отдела Наталия Георгиева, колежката, която й помага в обучението, Ирина Станилова, както и всички колеги в отдела. Всички те подкрепят младия специалист да се адаптира бързо към обстановката, да навлезе в спецификата на производството. Помагат й в теоретичната подготовка и в усвояване на материята. Още на първия месец попада и на много добри специалисти в цеха – Вичо Шопов, началник-цех 110, и неговия заместник Димитър Атанасов. Те въвеждат новия арсеналски кадър в особеностите на самия производствен процес. Щастлива е и от възможността да контактува със специалист като Станка Костова, ръководител на Химичната лаборатория на Завод 3. Тя също много й помага в обучението и интерпретацията на резултатите, което е важна част от работата на технолога в специалното производство. Цялото това съчетаване на теория и практика, подкрепата от знаещи и можещи хора, засилва интереса на Райна Ненова към работата. Усещането, че е част от една динамична атмосфера, че работи с истински професионалисти, я стимулира да научава все повече и повече.

„Правя паралел с БАН, въпреки разликата в обемите, работата е изследователска. Но това, което видях в „Арсенал”, надхвърли моите очаквания. Искат се знания, опит и мисъл и тук ги има”, категоричен е младият инженер-технолог, доктор по вирусология и настоящ арсеналец Райна Ненова. И напълно искрено споделя: „Щастлива съм, че срещнах хора, които са зад мен и ме подкрепят, стига да искам да се развивам. Щастлива съм от това, което правя и което ми се случва. Намерих си средата тук”.

Вярата предхожда Чудото

И като човек, който по необикновен начин съчетава точността на инженерните науки и виталността на духовните измерения, Райна Ненова смята, че вярата, дисциплината и грижата един за друг трябва да ни водят в тези дни на изпитания. Да имаме вяра и, макар физически дистанцирани, духовно да сме по-близо един до друг. Защото Вярата предхожда Чудото, на което всеки човек се надява.