Владимир Чучумишев, един от малкото общински съветници на Казанлък, когото хората познават отблизо. Той не пропуска да бъде сред тях, особено на училищни и културни събития. Изложби, премиери, представяния на книги. Личи му, че не го прави по задължение, макар като член на Комисията по култура, туризъм и вероизповедания и зам.-председател на Комисията по образование, младежки дейности и спорт, участието в подобни събития да влиза в съветническите ангажименти. Чучумишев е дипломиран висшист в друга област – полигонните установки. Завършил Тулския политехнически институт като стипендиант на „Арсенал“, той работи от 1986 г. до момента единствено в казанлъшката оръжейница, израствайки от технолог до началник цех, зам.-директор и директор на Завод 14, директор на Комплекс 1 и ръководител „Техническо развитие Въоръжение“на фирмата. От 2 години ръководи и направление „Образование и квалификация“. В тази, направо будителска, дейност „Арсенал“ се активира през 2014 г. след решение на ръководството за следване на Стратегия за квалификацията на кадрите, разработена в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, която вече дава добри резултати.
Чучумишев е бил председател на Настоятелството на ПМГ „Никола Обрешков”, гимназия, която някога и той завършва, а после – и децата му. Координатор на Регионален академичен център към БАН от 2015 г. Зам.-председател на местния парламент от „Експерти за Казанлък“ 2015-2019 г., сега съветник от „Алтернативата на гражданите“.
Владимир Чучумишев е в Алеята на славата ‘2021, което счита за признание за работата си от страна на ръководството. Но в Алеята не е за пръв път. Отличен е и в първото ѝ издание през 2004 г.

„Как лети времето!“,

с широка усмивка казва човекът, намерил време между куп служебни задачи да вмести и часовете за този разговор. Увлекателен разговор с буден и отворен събеседник.
Когато през 2014 г. мениджмънтът на „Арсенал“ решава, че е време, вместо само да се оплаква от липсата на кадри, да предприеме нещо, за да си ги създаде, перспективата за добър резултат е мъглява. Но, планирани във времето задълбочено и целенасочено, 7 години по-късно мерките от набелязаната стратегия дават сигурен полезен резултат, категоричен е ръководителят на образователното направление във фирмата.

Дуалното обучение

119 завършили ученици за пет години дуално обучение в „Арсенал“ по специалностите „Мехатроника“ и „Машини и системи с ЦПУ“ на ПГ „Ив.Хаджиенов“ и 30 новопостъпили през новата учебна година; 19 завършили, вече на работа в „Арсенал“, 7 в студентските програми на дружеството. Програмата, реализирана с ПГ „ИванХаджиенов“ по пилотен българо-швейцарски проект, е изключително полезна и за училището, и за фирмата, която предоставя база, обучители и пряко участие в производството на учениците, които работят на трудови договори срещу заплащане. 19 наставници въвеждат младежите в професията, които усвояват първите си трудови навици и дисциплина и осмислят важността на спазването на безопасността на труда. Никак не им е лесно, в началото дори има отстранени, но това е минало, казва инж. Чучумишев. Примерът на „Арсенал“ привлича и други сериозни казанлъшки фирми, работи се рамо до рамо с „М + С Хидравлик“ и „Гуала Клоужърс“. Днес дуалното обучение в Механото има вече 7 бизнес партньори. „Този проект качествено промени нещата не само с наличието на кадри, но и с рязкото вдигане на интереса към училището, в което вече се записват точно поради този тип обучение, предимно много добри ученици с висок бал при кандидатстване, - отчита Чучумишев, който пряко отговаря за сектора. - Правилните действия водят до добри и дори бързи резултати! Добрият пример е заразителен. Особено важно за учениците е, че получават възнаграждение за труда си, което ги мотивира и стимулира. Учениците са в “Арсенал“ три дни в седмицата по 7 часа. Ползата е и за двете страни в партньорството“, - отчита той.

„Арсенал“ има 250 студенти с договор за обучение

„Арсенал“ работи активно с Технически университет - София, Филиал Пловдив, със столичния Химико-технологичен и металургичен университет, с Инженерно-педагогическия филиал на Софийския ТУ в Сливен и ТУ - Габрово. Началото на реализацията на Стратегията в краткосрочен план е сложено през 2014 г. с организирането за пръв път у нас на 3-годишни квалификационни курсове на място във фирмата за кадри в машиностроителните и химическите специалности и с преподаватели и програми на Пловдивския филиал на ТУ и ХТМУ - София. Обучени са 120 арсеналци от всички структурни звена на фирмата, това е необикновен мащаб, уточнява шефът на арсеналското образование. Голямата гордост обаче и за него е Колежът!Техническият колеж към ТУ - София в Казанлък подготвя професионални бакалаври по „Технология на машиностроенето“, има опция за допълнителна година, с цел улеснение на работещите студенти и възможност за продължаване на обучението в магистърска програма – много полезно за работещите арсеналци, които следват. „Колежът е общоградска кауза, но няма да крием, че „Арсенал“ и лично генералният директор Николай Ибушев имат съществен принос в това“, - подчертава Чучумишев, припомняйки и активността на оръжейницата за дарителската кампания сред бизнеса на Казанлък, осигурила за възстановяване на сградата на колежа 320 хил. лв. „Арсенал“ се погрижи не само за отварянето на Колежа, но има и ангажимент към насочване на студенти към него от своя професионален състав и това също е реализация на фирмената ни Стратегия от 2014 г. 48 от дипломантите на първите два випуска са арсеналци. По идея на Чучумишев, възприета от ръководството, седемте отличници са официално наградени за празника на „Арсенал“, заедно с хората от Алеята на славата: хората, които се развиват, трябва да бъдат забелязвани и стимулирани.

В други курсове на Колежа сега се обучават още 84 оръжейници. 59 арсеналски бакалаври следват магистърска програма пак в Колежа, но с помощта на ИПФ-Сливен. Тази година за пръв път по настояване на „Арсенал“ ХТМУ разкрива програма за магистри „Технология на високоенергийните материали“, където вече са записани 4 наши специалисти, съобщава Чучумишев поредната новина, свързана с арсеналския принос към образованието. Такива новини той съобщава непрекъснато.
„Ние сме уникална фирма, има и други, които поемат ангажимент към обучението на кадрите си в интересни програми, но като мащаби„Арсенал“ е единствен у нас“, - споделя ръководителят на „Образование и квалификация“.

В „Арсенал“ има над 500 професии

„Над 500 професии се упражняват тук. От доставените на входа материали, на изхода на „Арсенал“ излиза изключително разнообразна готова продукция, изцяло произведена по пътя на хиляди, хиляди операции и всичко се обработва тук“, - обяснява инж. Чучумишев. - В този сложен процес участват специалисти от различни професии и всички те са грижа на ръководството, което държи да повишава квалификацията на персонала си. Освен чисто практическата полза, измерена в подобряване ефективността на производството чрез висококачествен труд, в цялата работа по начинанието „Стратегия за квалификация на кадрите“ има и нещо будителско, някакъв възрожденски дух“, - убеден е Чучумишев. Свидетел е на такъв коментар от представителите на ТУ-София в момента, когато с изумление научават колко много средства е осигурил местният бизнес за колежа. „Такава сума не сме чували да се дарява от времето на Възраждането“, обсъждали те.

На тенис турнир в Анталия

Будителството идва от сърцето,мисли Чучумишев, нагласата да даваш от себе си без мисъл за обратна полза или я имаш, или я нямаш. Но Будителството за него не е само това, то е неспокойствие на духа, смелост да отстояваш принципи в битки със силните на деня, духовни принципи, морални ценности. Има много набедени будители, не крие разочарованието си Чучумишев: “Да си учител, не те прави автоматично будител, нужно е не само да съхраняваш националния дух, а да се опълчваш за неговата кауза, да рискуваш, за да промениш това, което не ти харесва“.

Будителят за него е Водач,

който разчупва шаблоните, той не заставя, той провокира интерес. „Той е бунтар – като някогашните попове и даскали през турско“. Чучумишев има афинитет към историята, чете. И популяризира знанието. Прави това и като ръководител на единствения извън областен град в мрежата на БАН Регионален академичен център, разкрит в Казанлък през 2015 г. Да ражда идеи, да провокира младите в интереса им към науката, да популяризира документалното богатство на БАН, е идеята на центъра, за която Чучумишев също с хъс работи. „Всичко е за бъдещето, което принадлежи на младите хора. Ако те не уважават знанието, нищо няма смисъл“, - убеден е той.

С цялото семейство, Созопол, 2021 г.

Поел тоя дъхна знанието в първия випуск на Тео като класен, заедно с проф. Иван Бъчваров и супер успешния „американец“ Петко Динев, вдишвал тайнството на големите руски библиотеки, черпил от опита на големи руски учени като студент, Владимир продължава своята лична диря по тоя пъти чрез сина си Данаил, доктор по физика, занимаващ се с инженерна физика и развойна дейност в Германия. Дава на фамилията най-голямата радост, засега единствената внучка – Деа.

Дъщеря му Виктория е икономист, специалист „Човешки ресурси“, живее в София. Семейството винаги намира начин да бъде заедно по оста: Казанлък-София-Германия. Споделят си, забавляват се, играят заедно тенис на корт. От Тула, където съпругата Светлана оставя роден дом, все по-рядко посрещат гости. Но за ония времена на спокойствие и човечност, когато в Русия ни посрещат като братя, а животът тече бавно и с обич на хората един към друг, семейството и сега си спомня с щипка носталгия в мислите. „Защо не можахме да увеличим доброто, което имахме преди Промяната и да вземем от другия свят пак най-доброто“, - чистосърдечно страда инж. Чучумишев като всеки човек на духа, притиснат от динамиката на съвременния сръхкомерсиален живот. Защо не можем като Швейцария, където го е видял с очите си, да съградим с труд едно свое щастливо място за живеене, също не може да си отговори. Но му се ще да опитаме. Цитира несбъднатото още послание на Недялко Йорданов от 1995 г.: “Да махнем днешните бездария и не Бог, а ние да пазим България!“.

Разединението и злобата между хората го тревожи: “Защо си губим времето с това?“. Той е от тези, които вярват, че „не всичко е пари“. Че е по-добре да опазиш нещо човешко в себе си, отколкото да добавиш някаква сума пари към сметката си. Дребнотемието, с което обществото се занимава, го вбесява. Той търси същността отвъд видимото. Винаги е вярвал, че тя е в ценността да събереш дом, да отгледаш деца, да помагаш на ближния с каквото можеш. Да четеш, да знаеш!
Времето с Владимир Чучумишев минава леко и не достига. Можеш да говориш с него за толкова различни неща. И да има за още.
Някак, съвсем естествено, си тръгвам с подарък – книга. „Анти Бай Ганьо/Книга за българите“ от Петко Колев… За чието будителско дело „Арсенал“ също помага.

Диана Рамналиева, автор във вестник "Трибуна Арсенал"