Вчера (18 април) на витрините на Културно-информационния център на ул. „Искра“ 4 бе открита изложба, представяща учебните и извънкласните дейности на едно от знаковите училища в Казанлък – Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“. С нея започват поредица от събития, които са посветени на 97-годишнината на училището, които продължават до патронния му празник на 28 април.
В богатата експозиция за първи път се показва матрицата за изработване на барелефен знак с емблемата на училището, която е разработена съвместно с „Арсенал“ АД, най-крупното промишлено предприятие в града, който е сигурен и дългогодишен партньор на ПГ „Иван Хаджиенов“ в дуалното обучение на неговите възпитаници.
Конструкторското и практическото изработване на матрицата, както и на хидравлична преса за изработката на релефните знаци ще са дело на арсеналци. Чертежите им са изработени от ученика от ХII г клас Георги Станилов, под ръководството на инж. Николай Куцаров, почетен Хаджиеновец от 2021 година.
Георги има традиционна арсеналска закалка. Баща му инж. Станимир Станилов е един от изтъкнатите специалисти по изпитване на продукцията в Завод 3, а майка Ирина му работи в управлението на дружеството. В момента Георги е на практически стаж в КАПП-а (Комплексна автоматизация на производствените процеси) на Завод 5.
Първите десетина релефни бройки със знака на училището вече са изработени от алуминий и мед. Идеята е, този сувенир да се дава на партньори и гости на Механото. Първите, които ще ги получат са участниците в научно-техническия фестивал в началото на юни, в който ще се включат и партньори от Чехия, Испания и Италия, по проект „Готови за кариера“, по програма „Еразъм+“

Останалите прояви, свързани с празника са:
В училищната библиотека ученици и граждани имат възможността да присъстват на представяне на проект „Изучаване и съхраняване традициите и историята на българската армия“. Събитието е 19 и 26 април от 13:15 часа.
На 28 април в 15:30 часа представители на Осми ученически гвардейски отряд ще отдадат почетен караул на паметника на Иван Хаджиенов. Тържествено отбелязване на патронния празник са от 16 часа в двора на училището. В празненството активно ще се включи и Трети ученически гвардейски духов оркестър. Кулминация на празника е традиционното шествие „Парад на професиите“.