Не мога да го нарека по друг начин, освен магнитно поле. Това създава около себе си отличникът от Алеята на трудова слава Иван Касев, началник-смяна в комплекс „Автоматични роторни линии”, накратко АРЛ. Магнитно поле от положителни заряди, които в неговия случай се излъчват от оптимистичната приповдигнатост на гласа, заразителния смях, закачливите сини искри на очите, тънките шеги, в които не пропуска и самия себе си. Всичко това е събрано в една неподправеност, с която той общува, както с нас, непознатите, дошли от заводския вестник да разпитват за житието-битието му, с нашия гид из „Арсенал” – дългогодишният конструктор инж. Николай Куцаров, с когото се знаят от години, така и с хората, които са негови подчинени. За него това е начин на комуникация с околните, но и начин да стопи ежедневното напрежение, което няма как да не съпътства едно динамично и сложно производство, за което отговаря като началник-смяна.

Комплексът е оборудван с линии, в които машините са високооборотни, а производителността на всяка от тях е внушително голяма. Целият процес от „А” до „Я” е толкова динамичен, че изисква внимание във всяка една секунда. И въпреки този ускорен ритъм, хората тук са усмихнати, спокойни, знаят си работата. „Най-важното е човек да е бдителен, разумен, технически подготвен, много отговорен и да умее бързо да взема решения, - обяснява Иван Касев. - В цеха всички хора са такива. Всеки млад човек, който иска да се развива професионално, е добре дошъл при нас. Разбира се, много е важно образованието в училище. Когато то е на ниво и самият младеж е технически грамотен, подхожда задълбочено към всяко нещо, напълно естествено е бързо да усвои тънкостите и да напредва в работата”.

Иван Касев е завършил Механотехникума в Казанлък, когато все още се е наричал „Цвятко Радойнов”, специалност „Студена обработка”. С началника на цех 2/190 Мартин Мустакеров са от един випуск на реномираното техническо училище в града, само че Мартин е завършил специалността „Топла обработка”. Двамата са заедно в този комплекс от самото му създаване и до ден днешен са неразделни. Към ръководния екип на цеха се присъединява и другият началник-смяна Станимир Раев. Разбират се прекрасно. Така делниците са по-леки, а, ако възникнат проблеми – те своевременно се отстраняват.

„Доволен съм, че работим в добър колектив от настройчици и контроли, - разказва Касев. - Имало е и критични моменти, но в коя работа няма такива?! Важното е за всеки конкретен случай да се подходи адекватно и да се вземе най-правилното решение”.

Благодарен е на съдбата, че го е срещнала с много прекрасни специалисти и стойностни хора в „Арсенал”. Говори с признателност за Стефан Шахов, технически ръководител на обекта при усвояване на производството, за Маньо Димитров, Христо Бобчев, Христо Вангелов. Радва се на добрия микроклимат и на разбирателството с колегите, с които са заедно. Всеки ден, в добро и в по-малко добро.

Иван Касев е потомствен арсеналец. Още неговият дядо – Иван Касев, на когото е кръстен и чието цяло име носи, е работил в „Арсенал”, в някогашната Барутна фабрика. През близо четирите десетилетия в завода Касев-младши се е разделял веднъж с него – когато го избират за кмет на Крън. Изкарва един кметски мандат и отново се връща тук, при машините и ежеминутната динамика, където се чувства на мястото си.

„Благодарен съм на „Арсенал” за всичко, - споделя отличникът със засмените сини очи от Алеята на трудовата слава. - И на мен много хора са ми благодарни – срещат ме на улицата, спират ме, припомнят ми кога и как сме работили заедно, разказват разни случки. Прекрасно е да усетиш, че те уважават”.

Иван Касев и Мартин Мустакеров - съученици, колеги, приятели

Двамата с Мартин Мустакеров се връщат назад в годините, спомнят си началото на създаването на комплекса АРЛ, трудните моменти, работата на 3 смени, напрегнатите седмици, без събота и неделя, хубавите мигове с колеги, постиженията, успехите. Колектив, в който се събират индивидуалните отговорности на всеки, за да се създаде единното цяло. А в него закачливо намига жизнерадостният Иван Касев, с чието „магнитно” поле денят става по-светъл и ведър.