През последните години не съм пропуснала нито един спектакъл от програмата на Казанлъшкия театър „Любомир Кабакчиев“. И няма как да е иначе. Заглавията, които поднася трупата, са повече от интригуващи, а режисьорските виждания и актьорските изпълнения са на завидно професионално ниво. Бих добавила, без да звучи като местен патриотизъм, защото не съм казанлъчанка, постановките на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ са новаторски, креативни, изпипани отвсякъде, съдържат силен емоционален заряд, носят естетична наслада и философски размисъл.

Решението да се използват естествените дадености на Алиолувата къща е повече от похвално. „Сън в лятна нощ“ от Шекспир, „Нощта преди Албена“ по Йордан Йовков, „Самодива“ по Ран Босилек, „Заговорът на Калигула“ по Стефан Цанев, „Всичко на масата“ по Чарлз Буковски … спектакли, които не бива никой в Казанлък да пропусне. Защото те са спектакли-магия. Магия, която те води в изумителните дебри на театралното изкуство. И на осмислената реалност.

За по-малко от месец, откакто театърът поднови своите спектакли на сцената в Алиолувата къща, са преминали над 1000 зрители. Билетите бързо се изчерпват. В необичайната обстановка на градината, с невероятно въображение по отношение на режисьорско виждане, сценография, осветление театърът става част от нас, а ние ставаме част от случващото се под голямото дърво и в светлосенките на достолепната Алиолува къща. Тази къща е единственото място, където Театър „Любомир Кабакчиев“ може да репетира и играе, без да плаща наем. Градината, превърнала се в сцена, е преобразена. В момента Община Казанлък прави ремонт на покрива и оградата. Базата се обновява.

А междувременно работата на театралната трупа не спира. В момента вървят репетициите на „Ромео и Жулиета“ – режисьор е Благой Бойчев. Работи се по два варианта - класически с публика и сцена, и подвижен – нещо съвсем ново и различно, което са правили само 2-3 театъра у нас. При този вариант сцена ще бъде цялата къща с градината, ще се играе на няколко места, публиката, която ще бъде не повече от 25-30 души, ще се движи с актьорите. Интересно, нали?!

Спектаклите на Казанлъшкия театър са желани в цялата страна. На открито трупата игра при огромен интерес във Враца, има покана за Морската градина във Варна, очаквана е за Празника на града в Пловдив и още - в цялата страна… За късмет на казанлъчани – на една ръка разстояние от тях е Алиолувата къща, която щедро предлага своя простор за театрална сцена. Преживяването е невероятно.

Програмата можете да намерите на сайта на Общински театър "Любомир Кабакчиев": https://teatarkazanlak.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0