Местна коалиция „Алтернативата на гражданите“, която има осем общински съветници в Общинския съвет, и през 2020 година продължава своята мисия – дарителство за добри каузи, за напредъка на Казанлък и населените места в общината.

Коалицията бе една от първите дарители със сериозен принос в създаването на Ученически гвардейски отряд и Ученически духов оркестър в Казанлък. Най-голямата част от даренията за изработване на униформите на младите гвардейци от Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ е на членовете на „Алтернативата“. Дарението от 10 хиляди лева бе направено още в първите дни на 2020 година, във връзка с 95-годишнината на Механотехникума в Казанлък. Тържествената церемония по освещаване знамето на първия в Старозагорска област Ученически гвардейски отряд и връчване тамбурмажора на духовия оркестър се проведе на 30 септември на площад „Севтополис“.

Членове на „Алтернативата на гражданите“ подкрепиха финансово поредната добра кауза, реализирана в община Казанлък. Те участваха в четвъртата поред благотворителна кампания „Дари живот! Помогни да затупти детско сърце!“ на дамската организация „Инър Уийл клуб“ в града на розите. Инициативата се провежда в подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми и с всяка изминала година става все по-мащабна. Един от най-дейните организатори в кампанията от самото й начало е Антония Славова, член на Коалицията.

Регионалният академичен център в Казанлък, следващ родолюбивата идея да популяризира български учени, откриватели, личности от обществения и политическия живот, както и исторически събития, допринесе за обогатяване на културния живот в града. Координатор на РАЦ - Казанлък е инж. Владимир Чучумишев, общински съветник от „Алтернативата на гражданите“.

20 хиляди лева по сметката на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ дариха членовете на Коалицията. Средствата бяха предоставени още през м. април т.г. за подпомагане на общинската болница за закупуване на апаратура и неотложни нужди в борбата с коронавируса.

Продължава подкрепата и за храм „Свети Пророк Илия“ в Казанлък. Църквата непрекъснато се обновява и принос в това имат представители на Коалицията, които даряват средства.

С подкрепата на „Алтернативата на гражданите“ и с личното съдействие на генералния директор на „Арсенал“ АД инж. Николай Ибушев, основател и ръководител на Коалицията, Почетен гражданин на Казанлък, през месец май 2020 година в село Енина бе монтиран банкомат на Банка ДСК. Той е огромно улеснение за жителите на Енина и на съседните села Горно Изворово и Долно Изворово, за майки с малки деца, пенсионери и хора с ограничени възможности за пътуване. За работещите в „Арсенал“ АД и „Арсенал - 2000“ АД обслужването от банкомата на ДСК дава редица преференции.

Два месеца, след като банкоматът в Енина заработи, жителите на населеното място бяха сюрпризирани от поредната инициатива на „Алтернативата на гражданите“. Боядисана в бяло, с обновени в тъмен лак дървени елементи, с ремонтирани светещи часовници, Часовниковата кула в селото започна нов живот. „Звездният храм“ на Енина, построен през 2000 година от друг дарител – Добромир Гущеров, възвърна своя блясък.

И Здравната служба в селото бе преобразена благодарение подкрепата на Коалицията. За празника на Енина нейните жители получиха като дар изцяло обновена сграда, в която се помещават реновираните лекарски кабинет, стоматологичен кабинет и чакалнята. По думите на кмета на Енина Димитрина Дончева, ако „Алтернативата на гражданите“ и лично инж. Николай Ибушев не са се отзовали на молбата й за съдействие за ремонт на сградата, тя щяла да бъде затворена още през месец февруари. Сега сградата е като нова, а за настъпващите празници е красиво аранжирана със светещи гирлянди.

През октомври 2020 година се навършиха 5 години от издигането на паметника на Христо Ботев в парк „Розариум“. И тук членове на „Алтернативата“, заедно със съмишленици в лицето на кмета Галина Стоянова и Драгомил Иванов, лидер на партия „Атака“ в Казанлък, направиха възможно една патриотична идея да се реализира. Благодарение на финансовата им подкрепа, бронзовият бюст на поета революционер намери своето място в емблематичния казанлъшки парк.

Снимка: Енчо Славов

Центърът на Енина се превърна в приказка, след като на 12 декември бяха запалени коледните светлини. Високият 18 метра бор, Кметството, всички туи и декоративни храсти в централната част, кръговото, Здравната служба са украсени за Коледа с подкрепата на „Алтернативата“. Часовниковата кула също светна празнично, нейната украса е дарена от Георги Попов.

В поредицата инициативи е и книгата на дългогодишния журналист Ваньо Стоилов „Милиони стъпала към Бога“, чието второ разширено и допълнено издание излезе с финансовото рамо на членовете на Коалицията. За Деня на будителите – 1 ноември, тя бе отличена от Съюза на българските журналисти. Издаването на поредната книга на ветерана сред културните дейци на Казанлък Веселин Шивачев – „160 години читалище „Искра - 1860“, също бе подпомогнато от „Алтернативата“. През изминалата година бяха направени дарения на книги и за фирмената художествена библиотека на „Арсенал“.

Съветниците от групата „Алтернативата на гражданите“ продължават да подпомагат дейността на Технически колеж - Казанлък. В навечерието на Коледа и Нова година те предоставиха средства за закупуване на оборудване за отоплителната система в Колежа.

Палитрата на дарителството на Коалицията е голяма. Подкрепят се каузи за здраве, за култура, за социални придобивки, за красиво и добро. Към това се прибавя и фактът, че вече четвърти мандат общинските съветници от „Алтернативата на гражданите“, наследник на „Експерти за Казанлък“, продължават да даряват своите възнаграждения, които им се полагат за работата в Общинския съвет.

И стореното добро се вижда.