Ученици рисуват Зографския манастир в национален конкурс

Национален конкурс за рисунки под мотото „Из живота на светиите” организира Фондация „Наследство на Зографската света обител“. Конкурсът бе обявен в Казанлък по време на честването, посветено на 121 години от рождението на акад. Дечко Узунов. Както всяка година, така и тази отбелязването на годишнината в Художествената гимназия в града на розите събра млади таланти от цялата страна, участници в националния конкурс "Наследници на Дечко Узунов". Националното училище по пластични изкуства и дизайн, чийто патрон е големият художник, е съорганизатор на конкурса за Зографската света обител, съобщи директорът на гимназията Петя Минекова. Съорганизатор е и Община Казанлък.

Целта на ученическото арт състезание е да бъдат открити и насърчени млади дарования в областта на иконописта и илюстрацията. В резултат от конкурса ще бъде създаден фонд от рисунки за нуждите на книгоиздателската дейност на българския Зографски манастир на Света гора.

Участниците ще се състезават в три възрастови групи, като представят свои живописни или графични творби – единични или цикъл от рисунки, илюстриращи житията на св. Евстатий Плакида, св. Филарет Милостиви или светите Седем отроци.

Журито ще оценява постъпилите творби съобразно изразителността на рисунката и креативността на автора, ще бъде оценявана и културата на цвета – цветови съчетания, създаване на цветова гама и хармония.

Срокът за предаване на рисунките е 30 юни. Те трябва да бъдат изпратени на адреса на НУПИД „Акад. Дечко Узунов” в Казанлък, ул. „Ген. Радецки“ 80.