На 23-ти май от 18 ч. в залата на Музея на фотографията в Казанлък гостува експозиция от юбилейното издание на МФС Пловдив на площад „Римски стадион“ /19.08.2023 – 15.09.2023/ и на оградата на северния вход на Античен театър /30.09.2023 – 20.10.2023/. В изложба са представени 80 наградени и останали в селекция фотографии.
Сред майсторите на обектива има и по един фотос на Пламен Петков и Иво Йорданов – автори от Казанлък, Ренета Кирилова, Димитър Узунов, Емил Енчев, Пенко Пенков, Радостин Димитров и Слави Котаров – автори от Стара Загора, Златко Латев от Хасково.
Фотосалон Пловдив се провежда за десета поредна година под патронажите на FIAP, HPS, НСФА и с подкрепа на Община Пловдив.
Петчленно жури от двама чужденци и трима българи разгледаха и оцениха всички фотографии в периода от 8 до 10 юни 2023 г. За председател на журито тази година поканихме Пиерлуиджи Ризато, MFIAP, EFIAP/d3, Hon EFIAP, (Италия), а за членове: Димитрис Параскевакис, ESFIAP, EFIAP/s, EHPS/s, GPU Cr2 (Гърция), Мирослав Момински, EFIAP/g, Ивайло Сакелариев, EFIAP и Христо Димитров, AFIAP, резервен член – Теодора Димитрова, EFIAP. Журито разгледа и оцени постъпилите 5851 фотографии от 42 държави във всички 6 раздела. За финалната селекция членовете избраха 1272 фотографии на 330 участника от 40 държави.
За втора година Най-добър автор в салона, който получава официалната светлосиня значка на FIAP е българин – Явор Мичев, EFIAP, от Русе.
Най-добрите фотографии спечелиха 196 индивидуални награди, 11 за автори и 3 за фотоклубове. Бяха отличени творбите на 133 автори от 29 държави.
Плакети:
• „Награда за най-добро участие в салона“ от Фотографското общество на Гърция (HPS) е връчен на Абишек Бисак, AFIAP, EFIAP, HON.CPE, A.NPS ,IIG/P, HON.PESGSPC, IIG/S2,A.CPE от Индия;
• „Най-добре представил се чуждестранен автор“ – Йозеф Хиншерлиетнер, EFIAP, MVÖAV от Австрия;
• за най-добре представил се български автор – Юлий Василев, EFIAP/s;
• за най-добре представил се пловдивски автор – Минко Михайлов, EFIAP/s;
• за подгласника на голямата награда „Купата на салона“ е за фотография на Любомир Аргиров, EFIAP;
• „Най-добре представил се фотоклуб“ – India International Group, Индия

Най-високото отличие, Купата на X МФС Пловдив 2023 е за фотография на Мохамед Римон, EFIAP, FBPS, EUSPA HON.FICS HON.PESGSPC от Англия.