С колко ще поскъпнат тока и парното Има тенденция към повишаване на цените на парното и тока, но енергийният регулатор се опитва да защити интересите и на потребителите, и на дружествата.
Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов по време на обсъждането на цените, които трябва да влязат в сила от 1 юли, предаде БНР.
Предвижда се средно за страната електроенергията да се повиши с 3 на сто, а топлоенергията - с 10 процента. "Поскъпването е свързано със скока на цените на природния газ и въглеродните емисии на европейските и световните борси и върху това регулаторът на може да влияе", посочи Иванов и добави "Беше даден пример с „Топлофикация София“ – 77% от цената се формира от тези два основни ценообразуващи фактора, които трябва да ги приемем такива, каквито са“.
По време на общественото обсъждане от повечето топлофикационни дружества изразиха несъгласие с предлаганите от регулатора цени и заявиха, че са ощетени. Окончателно решение на енергийния регулатор ще бъде взето на 1 юли.
Предложението е от 1 юли токът за бита да поскъпне с 3 процента средно за страната, а парното и топлата вода - с 10 на сто.
Най-голямо увеличение при цените на тока е предвидено за клиентите на ЧЕЗ - с 4 на сто. За потребителите на ЕВН и "Eнергопро" електроенергията се предлага повишение с два процента.
При цените на парното и топлата вода за София се предвижда най-големият скок от 14 на сто, за Велико Търново поскъпването ще е с 13% а за Пловдив - с 9 на сто. Най-малко ще е увеличението в Сливен - с 2% процента. При всички останали топлофикации промяната ще е между 8 и 11 на сто.
Тези разчети на топлоенергията са направени при цени на природния газ малко под 40 лева за мегаватчас средно за страната, а от вчера горивото вече се продава за над 45 лева без такси и налози. Това означава, че увеличението от юли може да се окаже и по-голямо. Същото важи и за електроенергията, чиято цена на борсите продължава да расте.