Приятелите на Русия се събират отново на яз. „Копринка”/ ОБНОВЕНА

16-ият Национален събор на приятелите на Русия отново ще се проведе на язовир „Копринка” край Казанлък. Срещата тази година е на 14 септември. По информация на Ирина Минева, председател на Областния съвет на НД "Русофили" се очаква да се съберат над 10 000 от стотиците хиляди българи, работили, учили или живели в някогашния СССР, както и руски граждани, живеещи в България.

"Не съм информирана за някакви проблеми, касаещи провеждането на събора, организацията по него си тече", заяви по-рано днес пред журналисти и кметът на Казанлък Галина Стоянова, която е домакин на събора и заместник-председател на местната организация на Движение "Русофили" в Казанлък.

Коментарът си тя направи в отговор на питане на журналисти, дали след последните събития с председателя на НД "Русофили" Николай Малинов, ще има събор на приятелите на Русия край Копринка.

Началото на традиционния събор на русофилите ще започне с програма от 9.00 часа, когато пристигащите от Северна България ще отдадат почит пред Паметника на свободата на връх Шипка, а от 10.00 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметника на ген. Скобелев в Казанлък.


В програмата е предвиден концерт на лауреатите на VII Национален фестивал на руската поезия, песен и танц "Пусть всегда будет солнце", чийто заключителен етап ще бъде на 13 септември в НЧ "Искра -1860" - Казанлък. Включено е и награждаване на победителите в Х Международен конкурс за детска рисунка “Обичам моята Родина”.

От 13 часа на 14 септември на сцената край язовира ще започне митинг на Национално движение "Русофили". Богатата художествена програма с участието на самодейни състави и професионални изпълнители започва в 14 часа и продължи до 17 часа. Специален гост тази година ще бъде естрадният изпълнител Христо Кидиков.