Портрет и книга  за героя- дар за новите поколения

Всяко казанлъшко училище ще получи портрет на единствения казанлъчанин, участник в Априлското въстание учителят Стефан Почеков. Това бе обявено по време на днешната почит и поклонение пред паметта на героя, загубил живота си едва на 26 години, в сражение за отечеството през 1876 година.
Чесването, за трета поредна година бе организирано пред паметната плоча на Почеков, от Инициативен комитет и родолюбиви граждани, начело с офицера от резерва Недялко Пъков, родственик на Стефан Почеков.


Освен портрета, училищата в Казанлък ще получат и книга за живота и делото на участника в Априлското въстание, който е бил и активен читалищен деец и възпитаник на някогашното Новенско училище.
Днес приемниците на това училище- сегашното ОУ „ Паисий Хилендарски“ са поели шефството и патронажа над паметната плоча и я обгрижват целогодишно.


Паметната плоча на Стефан Почеков бе открита на 1 ноември 2016г., недалеч от родната къща на патриота.
Дарители за изграждането й станаха членовете на групата „Експерти за Казанлък“ .


Стефан Почеков е роден в Казанлък, през 1850 година, в дома на преселили се Копривщенски майстори - гайтанджии. Бил е учител в Казанлък, един от основателите на Ученолюбива дружина „Искра“ и неин председател през 1874 година. Съратник е на Тодор Каблешков и Панайот Волов, покрай приятелството си със сина на баба Гана – Петьо Ганин, който е съратник на Левски.

Прокуден от местните чорбаджии, Стефан Почекво става учител в Клисура, където основава и революционен комитет. Когато избухва Априлското въстание, 26 годишният казанлъчанин става петдесетник и се сражава на предни позиции, пише в спомените си преди 40 години за него Богомил Спасов. .

Тогавашните казанлъшки младежи посрещат с голяма скръб вестта за смъртта на любимия си учител и в негова памет „Искрисите“ решават да му посветят специално представление. Избрана е патриотичната трагедия на Добри Войников- „Стоян войвода“. Представлението обаче е осутеното от набралата ход Руско-труска Освободителна война.