2248 ученици в региона имат матура по БЕЛ Общо 2248 са учениците от област Стара Загора, заявили желание да се явят на държавни зрелостни изпити, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Милена Йолдова.
Днес се провежда първата задължителната матура - по български език и литература. Вариантът и въпросите за изпита бяха изтеглени преди матурата.
Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.
Изпитът започна в 8:30 часа, а преди началото му в класните стаи се проведе инструктаж, по време на който на учениците беше обяснено какво представляват отделните модули на матурата. Първите два са по 60 минути, а третият - 120 минути.
Единствената новост по отношение на държавните зрелостни изпити тази година е, че на тях могат да се явят за повишаване на оценка завършили миналата година, каза Милена Йолдова.
Милена Йолдова припомни, че втората матура е по профилиращ предмет, който се изучава в 11 и 12 клас. Тя е насрочена за 20 май. И тази година английският език е най-предпочитаният предмет от абитуриентите за втория изпит.
Третият държавен изпит, който е по желание, ще се проведе в дните от 22 до 29 май.