Петък, 13-и

Петък, 13-и, отдавна е нарочен за ден на лошия късмет. Някои хора вярват, че историята на петък 13-ти произлиза от Адам и Ева. Според тях, Ева предложила забранения плод на Адам точно в този ден. В испаноезичните страни хората се страхуват от четвъртък 13-и.

Сред съществуващите хипотези още е тази, че на Тайната вечеря присъстват общо 13 души - Исус и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса. Предателят Юда идва последен, тринадесети. Други припомнят, че Спасителят е разпънат именно в петък. Суеверието вероятно има връзка и с лунно-слънчевия календар, който трябва да има по 13 месеца в някои години, докато Григорианският и лунният ислямски календар винаги имат по 12 месеца в годината.

Древните римляни също гледали на числото 13 като носещо смърт, разруха и нещастие.

В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 г., когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък Петък 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Страхът от числото 13 се нарича трискайдектофобия, а от петък 13-ти – параскаведекатриафобия. Ако не можете да го произнесете, значи не ви е страх достатъчно.

Според сп. National Geographic, повече от 80% от небостъргачите избягват да имат 13-ти етаж, също както и много болници. Често в хотелите няма да откриете стая №13, а някои летища пропускат гейт №13.Списанието публикува данни, според които в САЩ на всеки петък 13-ти се губят между $800 и $900 милиона, заради хора, които отказват да пътуват и да работят по обичайния си начин.

Ако суеверни парижани организират вечеря и по стечение на обстоятелствата ще имат 13 госта, е много вероятно да наемат човек, който да прави крайната бройка 14.

Британско изследване показало, че макар и на петък 13-ти по улиците да има по-малко коли, всъщност стават повече катастрофи, като предполагаемата причина е алкохола, който шофьорите поемат за да приспят страховете си, свързани с този ден.

Ако искате да се предпазите от лоши поличби на петък 13-ти, трябва да направите едно от тези неща: да пипнете дърво, да кръстосате показалеца и средния си пръст, да стоите колкото се може далеч от черни котки, в никакъв случай не поглеждайте пълната луна през парче стъкло и хвърляте колкото се може повече сол зад себе си.