Паметник на революционера и публицист Христо Ботев има вече Казанлък. Той се намира в парк "Розариум", в непосредствена близост до изграждащия се Музей на розата. Това е първият паметник, с който се поставя началото на създаването на Алея на бележитите българи и казанлъчани, обяви при откриването на Ботевия паметник Драгомил Иванов, председател на партия АТАКА в Казанлък. Янко Запрянов, представител на групата Експерти за Казанлък и кандидат за общински съветник от същата група и Драгомил Иванов, който е идеолог за изграждането на паметника на Ботев, прерязаха символично лентата и поставиха първи цветя на него.


Иванов не скри задоволството си от това, че отглеждана повече от 3 години идея, най- накрая в лицето на Експерти за Казанлък основно, е намерила своето реализиране. В словото си той благодари за личната заслуга за това на Николай Ибушев, дарил свои лични средства в размер на 3 хиляди лева и на Галина Стоянова, кмет на Казанлък в мандат 2011-2015 година също дарила лични пари, за съграждането на паметника. 15 хиляди лева е стойността на създадения паметник за времената напред, като основната част от сумата - 8 хиляди са дарение от групата "Експерти за Казанлък". със средства в съграждането е са участвали и представители на ГЕРБ. Идеята радушно е подкрепена и от общинските съветници в досегашния състав на местния парламент, отредили с гласувано мястото, където да се постави паметника на Христо Ботев.

Автори на бюста-паметник са казанлъшките скулптори Иван Колев и Николай Фитков, изградили Ботевия паметник от мрамор, камък и месинг.

За втори път в рамките само на 5 месеца, членовете на групата „Експерти за Казанлък“ даряват пари за Ботев паметник. В навечерието на 2-ри юни, в централния парк на Букурещ „Херъстръу" бе открит възстановения със средства на казанлъшките „Експерти Ботев бюст паметник.