Казанлъчанин с Почетен знак на Президента на Република България Младият български учен, роден и израснал в Казанлък,проф. д-р Теньо Попминчев е удостоен с Почетен знак на Президента на Република България . За това се съобщава на официалния сайт на Президента на Република България.
На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава Росен Плевнелиев е удостоил проф. д-р Теньо Попминчев с Почетен знак на Президента на Република България.
Почетния си знак президентът е връчил на младия учен за изключително научно откритие със значим принос за развитието на науката, техниката и технологиите и за издигане репутацията на страната ни в световен мащаб. Проф. Теньо Попминчев е създател на първия по рода си настолен рентгенов лазер.
„Благодарение на това постижение можем да „надникнем“ и в най-бързите природни процеси в атома, в полза на биологичните, физичните и други научни изследвания. Постижението на проф. Попминчев реализира мечтата на много физици, работещи в най-реномираните научни институти в целия свят. Доверявайки се на своята интуиция и на основата на теоретичните си изчисления, той успява да построи експериментален прототип, който няма аналог в световната практика“, е заявил в словото си президентът Росен Плевнелиев.
Големи технологични компании вече са проявили интерес към възможностите, които се откриват при прилагането на настолния рентгенов лазер. Държавният глава определи откритието като революционно и с приложение в редица област, включително в медицината. „Във ваше лице българската нация разполага с един от най-високо квалифицираните млади учени“, се е обърнал президентът към проф. Попминчев.


Проф. д-р Теньо Попминчев е благодарил на държавния глава Росен Плевнелиев за оказаната висока чест. Младият учен ще работи за създаването на нанотехнологичен център в София. „Надявам се, че ще получим подкрепа от Физическия факултет на СУ и БАН. Ще се радвам и други млади български учени да се присъединят към нас“, каза проф. д-р Теньо Попминчев

Днес Теньо Попминчев е професор в изследователския институт JILA, Колорадо.
Теньо и брат му Димитър Попминчеви са ученици на прославилият се учител от Математическата гимназия в Казанлък - Теодоси Теодосиев.

Откритието на младия учен, роден и израснал в Казанлък има огромно значение за науката.
Настолният рентгенов лазер, разработен от международен екип, начело на който е именно младият казанлъшки учен, може да бъде използван за биологични, физически и други изследвания.
В дъното на откритието е фактът, че рентгеновите лазери позволяват да се получат изображения на вещества с атомна резолюция и да се наблюдават физичните процеси отвътре. До днес обаче основни пречки пред масовата употреба на тези излъчватели бяха тяхната цена и габарити. Групата физици от университета в Боулдър, Колорадо, начело с Теньо Попминчев е разработила компактен рентгенов лазер, побиращ се на бюро.
Попминчев и колегите му се възползвали от това, че атомите на благородните газове - аргон и неон - може да бъдат заредени с енергия така, че след известно време да започнат синхронно да излъчват фотони във всички диапазони на електромагнитното излъчване. Това лъчение е нееднородно - в него има пикове и спадове. Значителна част от пиковете се падат на ултравиолетовата и рентгеновата част на спектъра, което позволява да се използва този ефект за създаването на рентгенов лазер. За целта е нужен механизъм за зареждане, позволяващ получаването на пикове с максимална височина и сила именно в рентгеновата област на лъчението.
Физиците решили тази задача чрез специален алгоритъм, променящ дължината на вълната на лазера по време на процеса на зареждане. Екипът на Попминчев успява да премине от инфрачервено към рентгеново излъчване, получавайки лазерни импулси с дължина от 0.775 нанометра. Според учените подобни лазери могат да се използват за наблюдение на клетъчни процеси и да служат на медицинската наука.
Теньо Попминчев е един от предишните членове на групата на доцент д-р Иван Бъчваров от Физическия факултет на Софийския университет. Освен в Колорадския Университет в Болдер, Попминчев работи и в Националния Институт по Стандартизация, Център по атомна, молекулна и оптична физика, САЩ.

Теньо заедно с брат си Димитър смайват с ново, още по-неочаквано откритие. И отново с експеримент, който изглеждал невъзможен.Решили да генерират хармонични вълни пропускайки УВ лазер в хаоса на плазма. Идеята до толкова противоречи на всички представи, че първоначално отхвърлили експеримента им. Тогава купуват частите без разрешение. Резултатите им в крайна сметка са зашеметяващи. Успяват да получат честотен гребен в рентгеновата област или високоенергийна цветна дъга. Това позволява да се правят снимки на изключително малки обекти с изключително голяма резолюция. т.е. колкото по-чист е цвета толкова с по-добро качество е снимката на нано-обекти. Откритието вече е патентовано, а големите копропрации като Интел, IBM и Хитачи вече проявяват интерес, предусетили мощния тласък, който откритията им ще дадат в разработването на всякакви нанотехнологии. Очаква се приложенията им в медицината да направи рентгеновите снимки с резолюция до един атом./ http://interviews-bg.eu/