Еньовденски венец оплетоха в Шипка

Еньовденски венец от билки от околностите на град Шипка оплетоха сръчните ръце на ранобудните шипченки. Венецът бе от всички лековити билки, набрани в близост до тракийските могили „Хелвеция“, „Грифони“ и „Шушманец“, и бе поставен в двора на емблематичната Чирпанлиева къща. Всеки, който желае, може да мине през венеца за здраве, казва кметът на красивото балканско градче Василка Панайотова, която заедно с представители на Народно читалище „Светлина – 1861“ организираха ритуала на 24 юни.

Според народните предания лековитите билки се родили в битката между доброто и злото. Дяволът разболявал човека, а Господ полагал билки в раните му, благославял ги и го лекувал. Казват, че за всяка болка има билка. На този вълшебен ден се берат 77 и половина билки - по една за всяка болест и половинка за болестта без име.

Страната ни е на първо място сред страните в Европейския съюз по производство на билки и подправки за девета поредна година. Това показват данните на Европейската статистическа агенция Евростат за 2018 г. Тогава в страната са отгледани малко над 71 хил. тона ароматни и медицински растения, както и подправки.