Бабинден – ден за признателност към бабите-акушерки

По традиция на 8/21 януари народът ни чества денят на бабите, а в днешно време и на акушерките и гинеколозите. На всички, които помагат за появата на всеки нов живот – на нашите бебета – с цялото ни уважение и благодарност – Честит празник!
Тези, които помагали на раждането на децата – най-важното в живота ни, са тачени и от предците ни. Важно било да се раждат здрави, хубави и умни деца. Бабите, които израждали деца, били на специална почит.

„Къща без деца огън да я гори“, казва поговорката, а друга допълва „Кое е по-голямо от царя? Детето“. За да се родят здрави деца, следва да се спазват не малко забрани, отново според народните поверия.

За лесно раждане бабата акушерка трябва да се прекръсти, да запали кандило и прекади къщата, да затвори прозорци, врати и да отвърже всичко завързано. Така раждането ще върви по-лесно, смятал народът ни. Самото раждане трябва да се пази в тайна и никой, освен свекървата и бабата не бива да разбира за него.

Докато не се кръсти детето родилката не бивало да става от леглото или да остава сама. Това са опасни дни за нея и детето. Огънят в огнището не бива да се гаси до 40-ия ден. Ритуалите за този ден са различни. Важно е всички майки на вече по-големи деца да се измият добре сутринта. С босилек, здравец, кърпа и сапун се ходи при бабата и се дарява.
В други краища на страната в навечерието преди празника или рано сутрин на самия ден, невестите са били посещавани от бабите-акушерки, които са помагали с раждането (бабували). Със себе си те носят китка здравец, масло, мед, просо и червена вълна. Целта на посещението е било, тя да окъпе детето и да намаже с челото му с мед и да залепи от просото и вълната и след това да го благослови. Друго обичайно за този ден е било бабата да изплете на всяко дете, на което е акуширала, бели чорапи с вплетен червен конец в тях.
Бабата обикаля къщите, в които е бабувала и къпе малките. След това слага празнична трапеза и кани всички жени, на които е бабувала.
Вечерта на мегдана има празнично хоро. Празникът завършва пред дома на бабата, където хорото я изпраща. Целува й се ръка и се дават дарове. Така се изразява благодарност и обич към тази жена, помагаща на новия живот да се появи.
Обич и признателност днес изразяваме към всички лекари и акушери, посрещащи новия живот и помагащи му да поеме първите глътки въздух – вестителите на новото начало и надеждата за щастие.
Поздравление към всички тях отправи и кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, пожелавайки им здраве, успехи и всеотдайност във времето на сериозни предизвикателства.