2018: 90 години спорт и 60 години стадион в „Арсенал”

Общо 150 са спортните години на „Арсенал”, ако се съберат 90-те лета на организиран работнически спорт в дружеството и 60-те години, откакто заводът има собствен стадион. Зараждането на физкултурното движение, развитието на спорта и надграждането на спортната база е още един щрих към богатата история на предприятието, което през 2018-а чества 140 години от своето създаване.

90 години организирано физкултурно движение в „Арсенал”

Зараждането на организирано физкултурно движение в „Арсенал” става по инициатива на дошлите да работят във Военната фабрика в Казанлък младежи от София и младежите от сиропиталището в Шипка, деца на загинали във войните. На 16 май 1928 година в завода се провежда събрание, на което се учредява Дружество за физическо възпитание и културно-масова дейност. Целта, наред със спортните прояви, е да се изнасят представления като „Хъшове” по повестта „Немили –недраги” на Иван Вазов и други родолюбиви пиеси. Развиват се основно гимнастиката с талантливия спортист Тодор Милушев, футболът на аматьорски начала, леката атлетика и боксът с безспорния талант Кръстан Цветков. За ръководител на спортната организация е назначен капитан Гочев – тогава не се е избирал председател, а се е назначавал от директора на Държавната военна фабрика (ДВФ). Избрани са били още секретар и ковчежник на Дружеството, а членовете са плащали членски внос от 3 лева.

Първата футболна среща се е състояла през месец август 1928 година между ДВФ и ФК „Христо Ботев”, която завършва с 10:0 за отбора на „Христо Ботев”.
През 1936 година във Военната фабрика в Казанлък е построен плувен басейн. Строителството е извършено под ръководството на инж. Константин Григоров. Размерите му са 25х50 метра, има и трамплин за скачане с две височини – 3 и 5 метра. През 1948 година се решава физкултурното дружество в завода да носи името на спортната организация на града-герой Сталинград – „Торпедо”. На 31 декември 1978 година ЦС на БСФС и ЦС на БПС утвърждават Спортната организация като Спортен клуб с право да участва самостоятелно във всички спортни прояви от републикански мащаб.

60 години от откриването на заводския стадион

Първата копка на стадиона на „Арсенал” е направена на 14 април 1956 година от тогавашния директор на завода Голобин Лозанов. Той открива спортното съоръжение на 10 септември 1958 година, пожелавайки на работниците и служителите да спортуват и да укрепват здравето си.
Строителството се извършва от Организационен комитет с председател Михаил Тодоров, заместник-директор на завода. В изграждането на стадиона са вложени 180 000 лева, събрани от работническите колективи, дадени са 20 000 трудодни и е вложен небивал ентусиазъм. Чимовете за футболния терен са вадени от поречието на река Тунджа.

При откриването на стадиона се провеждат състезания по футбол с участието на „Миньор” – Перник и лекоатлетически състезания. На 100 метра побеждава Христо Станчев, на тласкане на гюле победител е Марин Кутиев, а на 100 метра при жените първо място печели Мария Михова. На 1500 метра първи е майсторът на спорта от Перник Петър Стъпов. Участниците в лекоатлетическата надпревара и шофьорът, прекарвал чимовете от река Тунджа до игрището, и до днес пазят живи спомените си от това невероятно преживяване. За строителството на стадиона директорът Голобин Михайлов и всички, имащи принос в това начинание, са наградени от ЦС на БСФС.
Спортен комплекс е построен и в Завод 14, площадка Шейново. Той разполага с волейболно, баскетболно и футболно игрище, както и със спортна зала за аеробика, има стрелбище, обособено е място за игра на тенис на маса. Тук се провежда и първият футболен двубой между жени. Уж на шега – на 1 април 1983 година. Спортува се ежедневно, като в спортните мероприятия са обхванати повече от 1/3 от числения състав на завода.


Развитието

Благодарение на арсеналските спортни таланти и попълнението от ФК „Розова долина” значително се увеличават успехите във всички спортни дисциплини – футбол, волейбол, баскетбол, но най-осезаемо това се усеща в леката атлетика. На организираните първенства на градско и окръжно ниво състезателите на „Арсенал” с лекота печелят първите места в дисциплините, в които участват – лекоатлетически щафети, както и в окръжните кросове на Самарското знаме. Редовни победители там са Елена Замбакова при жените и Стефан Гюлев при мъжете. На републиканските спартакиади отборите на завода винаги са в призовата тройка. Основна заслуга за това имат Анчо Шишков, Рашо Тончев, Христо Пондев, Тотьо Славов, Кральо Узунов, Пенка Терзиева, Радостина Далакова, Стоянка Филипова, Елена Замбакова, Пепа Ангелова, Мария Велкова, Стоянка Адамова, Радиана Милева и много други. При сериозна конкуренция лекоатлетите на „Арсенал” стават двукратни победители в републиканска лекоатлетическа щафета в чест на Деня на металурга, която се провежда до тогавашния МК „Ленин” – Перник. Футболистите на два пъти стават републикански шампиони, като особено паметна е титлата от Ловеч през 1988 година. Отборът на „Арсенал”, участник в Републиканския преглед "Здрави, силни, работоспособни", е трикратен победител в състезанието през годините. В чест на 50-ата годишнина от основаването на Дружество „Торпедо” и за неговия принос в развитието на масовата физкултура и спорт, то е наградено със златен орден на труда. На територията на фирмата е създадена и Детска футболна школа с треньор Борислав Фурнигов.

От 1979 година по заводи започват активна работа спортни организатори, които мобилизират енергията на хората със спортен дух и те се включват в състезания по различни дисциплини. След провеждане на заводските първенства победителите отиват на комбинатските състезания, където обикновено най-нахъсаните за победа все се оказват представителите на заводите 6, 5, 14 и 1, като през годините първенците се редуват на почетната стълбичка. Заслуга имат спортните организатори Георги Нешев, Димка Странджева, Румяна Керанова, Елена Замбакова, Николай Добрев, Христо Шопов, Марин Данов, Костадин Коларов, Кънчо Минков. Организират се зимни спортни празници като „Мама, татко и аз”, състезания по дърпане на въже, скачане с чували, спортна стрелба. Комбинатските състезания са лекоатлетически крос по случай Националния празник 3 март, лекоатлетическа щафета по случай Международния ден на труда Първи май. Провеждат се спартакиади по волейбол, футбол, лека атлетика, плуване, народна топка, тенис на маса, борба, шахмат, спортен бридж, спортна стрелба. Арсеналци участват в крос „Здрав дух в здраво тяло“, покриват се нормативите от спортния многобой „Родина”.

След разпадането на Спортно дружество „Торпедо” през 1992 година, Гено Петров става председател на Комисията по младежта и спорта в „Арсенал”. Но ситуацията е такава, че се развиват само някои видове спорт, като футбол – мъже и жени, волейбол – мъже, народна топка – жени. Детско-юношеската футболна школа се запазва.
От януари 2017 година председател на Комисията по младежта и спорта е Елена Замбакова. Възстановява се лекоатлетическата щафета, спортните дисциплини се увеличават. Вече има волейбол - мъже и жени, футбол – мъже и жени, дърпане на въже – мъже и жени, народна топка – жени. Школата на ФК „Арсенал 2000” върви успешно нагоре, близо 100 талантливи казанлъшки деца тренират тук. Все повече работници и служители се включват в състезанията, организирани по случай фирмения празник на дружеството. Благодарение на ръководството на „Арсенал” АД заводският стадион е изцяло обновен и поддържан в перфектно състояние. И привлича арсеналци да отидат и да позагреят в почивката.
На снимката: Републиканско работническо първенство „Здрави, силни, работоспособни” – I място за „Арсенал”, най-вдясно е заслужилият деятел на физкултурата и спорта Малчо Иванов

Автор: Елена Замбакова, спортен отговорник в "Арсенал" Казанлък
Използвани са материали от историята на спорта в „Арсенал”, предоставени от Малчо Иванов

Подготви за публикация: Юлия Младенова