С песента „Облаче ле, бяло” децата поздравиха гостите на 10-ия рожден на фондацията

От основаването на фондация „Дон Боско България” през 2009 година в Стара Загора, с последвалото откриване на център и в Казанлък,1000 деца в риск, основно от ромски семейства с финансови затруднения са били обгрижени от фондацията. В момента центровете в Стара Загора, Казанлък и старозагорското село Калитиново се посещават от близо 100 деца в неравностойно положение.

Това отчете на 29 май 2019 година фондация „Дон Боско България” по повод своята 10-годишнина. Председател на фондацията е отец Ярослав, а основният приоритет в работата й е образователната подкрепа за деца и младежи от ромски произход от семейства с финансови затруднения.

В началото фондацията създава Център за рехабилитация и интеграция на деца и младежи, а от 7 години работи и Център за информация, консултиране и подкрепа на деца и млади хора.


Децата, които посещават тези центрове, се обучават, учат музика, стихотворения, водят им се кръжоци по различни приложни дейности като готвене, шиене, труд и техника. Отделно от това, се провеждат съботни срещи с образователна насоченост, децата се водят на летни и зимни лагери, на екскурзии и разходки в България, организират се състезания по брейк, приобщават се и родителите им.

За 7-а поредна година с подкрепата на Община Казанлък клонът на фондация „Дон Боско България” в града провежда футболен турнир между ученици от средните училища в общината.Тази година турнирът е на 13 юни.

От 2012 година в Казанлък идват ромски деца от Стара Загора, които учат в училища в града. В момента са две момчета в 10 и 11 клас, съответно в ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт и ПГ по лека промишленост и туризъм. Самите те вече се обучават за аниматори, т.е. да работят с по-малките, които идват в образователните центрове на фондацията.

Отделно от това в „Дон Боско България” непрекъснато идват доброволци, чиято мисия е да помагат на децата в учението, но още по-важното - да ги обичат и подкрепят. Фондацията работи и по проекти, като до момента вече има реализирани осем. Обучават и младежи за аниматори, като по този начин все повече хора да могат да работят с деца в риск.

С вокално-инструментално изпълнение на песента "Облече ле, бяло" деца, посещаващи центровете на фондация "Дон Боско България", поздравиха всички гости и партньори на фондацията по случай 10-ия й рожден ден.