Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, заедно със световноизвестния винен експерт Даръл Джоузеф връчи приза „Златен киликс” за най-добрите розета на България в 8-мото издание на националния конкурс "Фестивал на виното Розе".

Фестивалът се провежда по време ан Празника на розата в Казанлък, като традиционен домакин вече няколко години е Народно читалище „Искра – 1860“.

Няколко десетки винарски изби, с над 70 различни вида вина Розе, участват в тазгодишната дегустация на фестивала, в който има и няколко забележителни участия на производители от страната на екологични продукти- масло, сирене, кашкавал, както и представители на елитни видове швейцарски шоколади.

Елегантна и стилна атмосфера и много вино посреща хилядите посетители в рамките на два дни на Фестивала на виното Розе, кооето се организира от фамилия Дундакови- Анна и Мирослав.

"„8-ми Фестивал на виното розе е място, което завладява все по-големи пространства.“, това каза по време на откриването на фестивала кметът на община Казанлък Галина Стоянова.

По думите й, "това е знак, че българските изби оценяват нашия фестивал като перфектното място да представят своите вина.“


Сомелиерите дават изключчително висока оценка на българската реколта 2017 от сорт Розе.
Според компетентното жури, присъждало наградите на фестивала, "тя има отлични качества.
Националният фестивал на виното Розе в Казанлък е единствен по рода си в страната и е уникална среща на красотата на маслодайната роза, с модерното лице на българското вино Розе, отдавна завоювало си респектиращо и запазено място на международните пазари.