На 10 февруари – съботата преди Трифон Зарезан, по отколешна шипченска традиция голяма част от жителите на града отдадоха почит към покровителя на лозарите и винарите. Тъй като на този ден през тази година се отбелязва Голяма Задушница, шипченци, без да нарушават стария балканджийски обичай, почетоха с минута мълчание всички починали близки, родственици, приятели и отляха вино от чашите си в тяхна памет, съобщават участници в събитието.

След това малки и големи се включиха в тържественото честване на Трифон Зарезан. Благодарствен молебен и литургия за здраве и берекет отслужи отец Иван Низамов. Приготвеният от ранни зори обреден курбан бе осветен и раздаден на всички присъстващи, много от които бяха облекли красиви народни носии. За първи път се проведе и винен конкурс, организиран от читалището в града. Всички, които станаха част от този вълнуващ народен събор край Шипка, бяха поздравени от кмета на града Василка Панайотова, облечена в прекрасна народна носия. Тя връчи и домашно приготвени погачи на организаторите на Трифон Зарезан.За поредна година гражданите на Шипка показаха своята сърдечност и гостоприемство, посрещайки гости от близо и далеч, дошли да споделят празника на виното и лозаря.

Специална изненада за всички бе подаръкът на семейство Синеви - ритуал по прогонване на злите сили от града, който бе представен от Кукерски колектив "Мераклии" от село Габарево. Той премина под съпровода на красивите звуци на гайда и тъпан в изпълнение на двама млади таланти от Калофер.