Расте опасността от заразяване с морбили

РЗИ – Стара Загора, предприе превантивни мерки за недопускане на морбили в област Стара Загора. Най-добрата защита е имунизацията

В Старозагорска област към 14 юни 2019 г. не са регистрирани случаи на болни от морбили. Въпреки това, директорът на РЗИ – Стара Загора, д-р Златина Нанева свика пресконференция с цел информиране на населението за нарастващата опасност от заразяване с болестта, предвид нейното разпространение в съседните области Пловдив и Бургас и в редица европейски държави.

933 са регистрираните случаи на морбили в България към 17 юни 2019 г., информира днес и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Случаите са в София-област, София-град, Бургас, Велико Търново, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Русе, където са регистрирани единични случаи или епидемични взривове.

Интензивното разпространение на морбили в държавите на ЕС/ЕИП продължава, като към месец май 2019 г. 19 държави членки съобщават информация за регистрирани случаи. С най-много от началото на 2019 г. са Румъния (1027, с 4 починали), Франция (852, с 1 починал), Литва (569), Италия (557) и Полша (554).

Продължават взривовете от морбили в съседни държави - Северна Македония (1081, с 3 починали) и Сърбия, с регистрирани 5790 случая с 15 починали.

В Европа най-много случаи на морбили са докладвани в Украйна – 45 147, със 17 починали, регистрирани само през първите 4 месеца на 2019 г.

Предстоящият летен туристически сезон и засиленият поток на туристи и сезонни работници от други държави, където има регистрирани случаи на морбили, създават предпоставки лица, пристигнали в рамките на т.нар. инкубационен период, да заболеят по време на престоя си в страната. За това предупреди д-р Златина Нанева, като акцентира върху идващите от Украйна.

Тя предупреди още, че особено внимание трябва да обръщат бременните жени и майките с малки деца, като препоръча те да ограничат пътуването си в области с регистрирани случаи на болестта.
Най-добрата защита за предпазване на децата от морбили и други тежки инфекции и техните усложнения е имунизацията, която се прави на 13-месечна възраст и реимунизация на 12-годишна възраст. В закона е предвидено и налагане на глоби на родители, които отказват имунизация на децата си.

Ако в имунизационния паспорт на детето липсват данни за извършена имунизация срещу морбили, паротит и рубеола, родителите незабавно да се обърнат към личния лекар за ваксинация, предупредиха от РЗИ.

Препоръчително е извършването на серологично изследване за установяване наличието или липсата на защитен имунитет срещу морбили на лицата, имали контакт с морбили в друга държава, или пребивавали в държава с данни за разпространение на морбили. Изследването може да се извърши в регистрирани медико-диагностични лаборатории.

При хората, които нямат имунитет, е препоръчително да се направи една доза ваксина срещу морбили - комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола, съветват специалистите от здравната инспекция.