Последни дни да дадем гласа си за казанлъшкия чимшир

Текат последните дни, в които всеки любител на българската природа може да гласува в конкурса „Дърво с корен“, организиран от фондация „ЕкоОбщност“. Онлайн гласуването продължава до 5 ноември до 24.00 ч. на интернет страницата на фондацията https://bepf-bg.org.

В тазгодишното десето издание бяха получени 24 номинации за забележителни и любими дървета. До финалния кръг в основната категория достигнаха десет от тях, а в допълнителната категория „Вековните дървета говорят“ – три. И в двете категории е класиран 200-годишният чимшир, който расте в междублоково пространство в центъра на Казанлък, от север на бул. „23 пехотен Шипченски полк” 17. В десетгодишната история на конкурса това е първата номинация за чимшир, поради факта, че вече са малко дворовете, в които се отглежда и се дава възможност на това растение да порасне от храст в дърво. Инициатори за участие в конкурса на този рядък вид дърво са юристът Стефан Саранеделчев, дългогодишен съдия в Окръжен съд-Стара Загора, ревностен казанлъчанин и пазител на родовата памет, и живущи в близкия жилищен блок.Това са Димчо Димитров, Румяна Василева и Петър Илчев. Чимширът някога е бил в двора на първото лютиерско ателие в Казанлък на Братя Георгиеви, чийто потомък е Стефан Саранеделчев.

За да се запази елементът на изненада, през тази последна седмица броят на гласовете ще бъде скрит. Победителите в двете категории ще бъдат определени на база най-много събрани гласове в тяхна подкрепа.

Любопитното тази година за финалистите е, че всички са вековни дървета, както и че са едно пъстро представителство на видовото разнообразие. Сред тях има чинари, цер, бук, дъб, черница, липа, бряст, черен бор, както и изключително рядко срещащо се вече в хорските имоти чимширено дърво.

Всичко това ни напомня какво красиво зелено богатство имаме, както и че е наш дълг и отговорност да се грижим за него, за да остане и за идните поколения. Това е и целта на конкурса „Дърво с корен“ – да докосне сърцата ни с чисто човешки истории, свързващи свидни спомени със значими за нас дървета, които е важно да опазим, защото са част от живота ни, споделят от фондация "ЕкоОбщност", които са приели присърце идеята да съхраняваме българската природа.

Победителите във всички категории на конкурса ще бъдат обявени на церемонията по награждаване, която ще се проведе в края на годината. Участниците, номинирали дърветата победители, ще получат награди, осигурени от дългогодишни приятели и поддръжници на идеята. А носителят на титлата „Дърво с корен 2019“ ще бъде посетен от специалисти от Асоциация на арбористите в България (Б. а. - Арбористът е обучен специалист по поддръжката и грижата за дървета като отделни организми в градска среда. Думата произлиза от латинската аrbor – дърво.) за преглед и евентуална грижа.

Носителят на приза "Дърво с корен" ще представи България в международното издание на инициативата „Европейско дърво на годината 2020“, в което ще се включат дърветата победители от националните конкурси на общо 17 държави.