Най-изявените млади личности на България за 2017

За трета поредна година JCI Bulgaria обяви отличените в 10 различни области, съобщи http://www.economy.bg.За трета поредна година Junior Chamber International Bulgaria (JCI Bulgaria) отличи десетте най-изявени млади личности на България. Проектът е част от световноизвестния формат The Outstanding Young Persons – TOYP („Най-изявените млади личности”). Той цели всяка година да бъдат отличавани млади хора, които изпъкват с качествата си в избраните от тях области на развитие, и които могат да послужат за пример на младите хора по света.

През тази година десетте най-изявени млади личности на България бяха избрани от престижно 22-членно жури, а отличените по категории са:

Бизнес, икономика и/или предприемачество – Венелин Добрев

Венелин работи в Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора по международни проекти за създаване на политики и инструменти за улесняване внедряването на иновативни бизнес модели и нови технологии в малки и средни предприятия в селските райони в Европа. Както и за насърчаване използването на зелените обществени поръчки като инструмент за устойчиво развитие и опазване на околната среда. Той е сред основателите на "Младите успели българи", Uspelite.bg и Alternatrip.
Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през далечната 1938 г. като през годините преминават през редица трансформации. От 1983 г. те започват да се провеждат и в държавите, където има представителства на JCI. С наградата TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и пр.

Политически, правни и/или държавни въпроси– Петър Младенов

Петър участва в комитета по изработване на препоръки за борба с ХИВ/СПИН, произлезли от конференции през 2014 г. и 2016 г. През 2015 г. получава мандат да участва в преговорите по Целите на ООН за устойчиво развитие, по въпроси касаещи младите хора. Член е на международни работни групи за здравно образование на ЮНЕСКО и за младежко овластяване на Фонда на ООН за население и развитие. Обявен е от Програмата на ООН за ХИВ/СПИН за прогресивен млад лидер на Източна Европа и Централна Азия.

Академично лидерство и/или постижение – Александър Луканов

Той е доцент в Минно-геоложкия университет в България и в Университета Сайтама - Япония. Разработил е лаборатория и научна база в Минно-геоложкия университет. Работата му е фокусирана в развитието на иновациите в областта на нанотехнологиите. Има над 50 авторски научни публикации и 3 учебника за студенти. Има редица международни научни стипендии и награди.

Културно постижение – Илиян Любомиров

Той е съосновател на литературната платформа Letters of flesh и основател на Творческа академия "Валери Петров". През 2014 г. печели няколко литературни награди и издава дебютната си стихосбирка "Нощта е действие", която до момента е най-продаваната поетична книга от български автор за последните 25 години.

Морално лидерство и/или защита на околната среда – Христо Блажев

Блогър, създател на най-популярния блог за книги – „Книголандия” и на най-популярната група на четящи хора във Facebook – „Какво четеш...”. Съосновател е на издателство „Deja Book”, а понастоящем е редактор в „Сиела”. С активната си дейност допринася за популяризиране на четенето и българските автори. Той е победител в предаването "Минута е много" и е един от наградените в класацията на Дарик радио "40 до 40".

Принос към децата, световния мир и/или правата на човека – Валерия Иларева

От близо 10 години предоставя безплатна правна помощ на бежанци и търсещи убежище, като адвокат към Клиника за бежанци и имигранти към СУ "Св. Климент Охридски", а по-късно и в основаната от нея "Фондация за достъп до права". През 2010 г. е номинирана за Човек на годината.

Хуманитарно и/или доброволческо лидерство – Павел Кунчев

Той е съосновател на най-голямата платформа за доброволчество в България Фондация "Герои на времето" и на Фондация Fine Acts, която промотира важни социални каузи. През 2014 г. се нарежда в класациите на сп. “Forbes” и Дарик радио за млади иноватори и лидери в България. Той попада и в класацията за "Най-влиятелни българи в социалните мрежи".

Наука и/или технологично развитие – Владимир Койлазов

Той е съосновател и главен технически ръководител на Chaos Group - водещ международен доставчик на иновативни решения за рендиране за медийната, развлекателната и дизайнерската индустрия. Заедно с екипа си разработва технологията V-Ray – за 3D генериране и обработване на изображения. Благодарение на тази иновация в началото на 2017 г. Коилазов получава най-голямото признание в своята сфера – Оскар за принос в кинотехнологиите.

Личностно развитие и/или постижение – Тодор Цачев

Той е музикант, посветил живота си на образованието и културата. Създател е на училищен оркестър по американски модел, за който сам купува 16 музикални инструмента. Носител е на наградата „ПроКултура“ и на отличие от осмия национален конкурс за специалисти, работещи в извънкласни и извънучилищни дейности – “Ден на таланта”. Обявен е за Учител на 2014 г. в Община Златица.

Иновация в медицината – Йорданка Глухчева

Доц. Глухчева и колективът й са разработили и усъвършенствали експериментални модели за in vivo третиране (орално или подкожно) с цел изясняване влиянието на различни метални соли върху механизмите на хемопоезата и тяхното биоакумулиране в различни органи. Иновативните резултати могат да послужат за подобряване стратегиите за допустимите концентрации метални соли в храни, напитки, козметика, и др. с цел повишаване качеството на живот и подобряване здравния статус на населението.

Отличените ще получат своите призове на официална церемония през септември. Те вече са номинирани и за международния формат TOYP, където ще бъдат оценявани наред с доказали се млади хора от цял свят. През 2015 г. сред десетте най-изявени млади личности на света се нареди и една от носителките на приза от България София Калинова.


Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през далечната 1938 г. като през годините преминават през редица трансформации. От 1983 г. те започват да се провеждат и в държавите, където има представителства на JCI. С наградата TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и пр.