Казанлъчани с препис на "История Славянобългарска"

Представители на Общинска библиотека „Искра” в Казанлък участваха в церемонията, свързана с националните прояви за собственоръчен препис на Паисиевата „История Славянобългарска”. Тържественото събитие се състоя в Регионална библиотека „З. Княжески” – Стара Загора. Кампанията стартира на 11 март и е по повод 300 години от рождението на св. П. Хилендарски, 60 години от канонизирането му за светец и 260 години от написването на книгата,с която се слага началото на българското Възраждане.

От община Казанлък участници в преписа бяха ученици от ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, НЧ „Отец Паисий -1905” - с. Горно Черковище, НЧ ”Звезда – 1918” – с. Хаджи Димитрово, ОУ „Д-р Петър Берон” – с. Овощник, НЧ „ Отец Паисий – 1931” – с. Горно Изворово. Оригалните илюстрации са дело на талантливите художници от НУПИД „Акад. Д. Узунов”.

Над 1420 са общо участниците от 12 области на България, както и родолюбци от Кипър, Гърция и др. Дванадесетте преписа на „Историята” потеглиха към Света гора, за да получат благословението на монасите от българския манастир „Св. Георги Зограф”.