Звездите НИ го говорят
Или
За звездното баене, часовете и бележките
Безспорно малцина са тези, които не вярват в хороскопите. И никога за миг дори не са се вглеждали в техните препоръки и предначертания.
Изключително здраво стоящите и перфектни материалисти, мисля, са малцинство.
Всеки с крайчеца на окото и парче от ухото си, без задължително да допуска информацията си в съзнание, е хвърлял по едно око и към небесните врачувания.
Които не са нищо друго, освен вселенска математика, перфектен буквар за живота ни, през законите на Вселената и космическите енергии..

Наука, при това логична, реалистична, забавна и твърде сложна.

За да ни бъдат верни обаче звездните проекции, които могат да бъдат разчетени от астролозите, са ни нужни точни данни: място, дата, месец година и час на раждане.
И ако първите 4 позиции са сравнително лесни и безгрешни, то точният час на раждането се оказва трудна работа. Особено ако майката не помни, била е под упойка и не е запомнила после, или вече не е между живите. Варианти много.

А за астролозите това е важно, тъй като именно по часът на раждането се изчислява вторият много важен в живота ни звезден елемент- Асцендентът. Той е вторият по значимост знак, планета- изгряваща звезда, която определя човешката ни съдба и през втората част от живота ни е на практика водеща, според мнозина астролози. Асцендентът се сменя на приблизително два часа.
Което прави информацията за часа на раждането от изключително значение за верността на астропрогнозата.
Интересното става, ако близките не могат да си спомнят с точност часа на раждането. Дори и за уклончивостта се колебаят.

Тогава може да се направи лично запитване - справка за него, с лична карта в местната служба ГРАО. Там в дебели подвързани и прошнуровани книги, зад метални шкафове, превантивно обезопасени срещу пожари или гризачи, се пазят оригиналите на Актовете за раждане и прикрепените към тях съобщения за раждане, издавани от родилните отделения в болниците. В специални графи, освен подробности за бебето, тегло, ръст, майка, баща, информация за раждането, в съобщението за раждане и в акта има и отделено място за часа на раждането. Актовете за раждане и прикрепените към тях документи се пазят в общинските служби ГРАО 100 години, независимо дали лицето е живо или не. След това наличните папки се предават за съхранение в Държавен архив.
Справка за часа на раждането си по този начин могат да направят обаче родените само до 1981 година и тези след 1991 година. Поколението на цяло едно десетилетие, характерно със своя демографски просперитет, на практика е лишено, поне по линия на официален Акт за раждане от тази информация.

Причината банална:

Или поне така изглежда на пръв поглед, /въпреки сериозните съмнения за това на феновете на теориите на конспирацията,/. Точно в това десетилетие в актовете за раждане липсва графа за часа на раждането.
Така, дори и да искат, днешните вече 35-45 годишни българи, не могат да направят такава справка в местната служба ГРАО.
Оттам учтиво препращат родените в този период, желаещи да научат часа си на раждане, в общинската болница, ако лицата са родени в съответното населено място. Там с подадена лично написана молба до управителя на здравното заведение, гражданинът или гражданката могат да поискат да им бъде направена по служебен път такава справка.
Тя на свой ред се изготвя на база Събщението за раждането, или ако такива вече липсват за даден период /каквото информация има/, от база Журнала за ражданията или от Регистъра за ражданията. Последното е също изключително ценна книга и също отива в архив.
Дори и да не се съхранява съобщението за раждането, то в другите два основни документа, които регистрират раждането, описвайки и конкретните мерки на новороденото, неговите родители, информация за часа на раждането ще бъде намерена, уверяват от канцеларията на родилното отделение в казанлъшката болница.

Така че, преди да са ви проговорили звездите, ви чака едно интересно и ведро пътешествие из българските бюрократични потайности, и прашасали документи, пазещи скъпоценна информация за вашия първи вик тук и Ангелът, който в това време е гледал от небето .

Приятно пътуване!