Българските граждани ще преживеят ново повишаване на цените. Част от причините са инфлацията, начинът, по който се прави либерализацията на пазара за битовите потребители, високите цени на парниковите емисии и финансовото състояние на някои от държавните предприятия в енергетиката – НЕК, ТЕЦ „Марица Изток” и др.

Това се казва в официално разпространено съобщение от Пресофиса на Гражданската платформа "Изправи се. БГ", след брифинг на председателя на НПО-то бившият омбудсман Мая Манолова. Изявлението й е по повод очакваното повишение на цените на тока и либерализацията на пазара на ток за битовите потребители след няколко месеца.

По думите й обаче, „освен това очаквано повишение, българите ще бъдат неприятно изненадани от допълнителна тежест, която депутатите ще им окачат на врата с един нов закон.”

На 5 ноември Министерският съвет внася предложение за изменения в Закона за климата. Според предложението 190 частни големи български компании ще получат държавна помощ за парниковите си емисии. Цената на тези емисии е до 25 % от цената на всички продадени парникови емисии, което означава около 200 млн. лева, по данни на КЕВР, поясни Манолова.

„Кои са фирмите, по какви критерии ще получат държавната помощ, но и как ще ги получат, ще се определи с наредба на министъра на икономиката”, посочи тя.

Тази нова държавна помощ ще повиши цената на битовите потребители със 7 до 10 лева на мегаватчас. Очевидно, притеснени от удара върху гражданите с новата цена на тока обаче и от гражданско недоволство, двама депутати от ГЕРБ внасят предложение да се намали сумата от 200 млн. лева на годишна база до 33 млн. лева на годишна база, които заради различни технологични причини могат да се увеличат до 50 млн. лева, каза още Манолова.

Така увеличението със сигурност ще е минимум 1 лев, 3 лева или 7 лева на мегаватчас само заради този нов разход за парниковите емисии на големите частни компании. Точният размер на увеличението ще зависи от това за какъв период от време ще се плащат държавните помощи – ако е за времето от 1 юли 2019 г. до 31 декември 2020 г., както е внесено от МС, то тогава цената на тока ще се качи със 7 лева на киловатчас; ако е за периода от 1 януари до 31 декември 2020 г., увеличението ще бъде 3 лева на мегаватчас; а ако е за 6 месеца – от 1 юли до 31 декември 2020 г., то повишението на цената на тока за битовите потребители ще е 1 лев на мегаватчас”, добави още Манолова, като поясни, че зависи как ще бъде приет законът в окончателния си вид.

По информация на "Изправи се. БГ", във Фонд „Сигурност на енергийната система” към Министерството на енергетиката няма предвидена сума от 200 млн. лева за държавна помощ за тези фирми. Оттам предполагат, че в бъдещите сметки на хората, със задна дата, ще се сложи и тежестта на тази държавна помощ като компонент, дължим от 1 юли 2019 година.

Правителството и Министерството на енергетиката е крайно време да кажат публично и спешно визията си за процедурите, методологията, критериите и законовите рамки на предстоящата либерализация на пазара за битовите потребители, която се очаква да влезе в сила от 1 юли 2020 г., призова още Манолова.

От Гражданската платформа уточняват, че за българските граждани преминаването от регулиран към свободен пазар ще означава сключването на индивидуални договори с доставчици на ток, избор на подходящ за тях доставчик, според количеството потребявана енергия от домакинство, предлаганите цени, смяната на доставчика, опростени и разбираеми фактури, мерките, гарантирани от законите за тяхната защита и други.

От формацията призовават Министерството на енергетиката да вземе становището на всички заинтересовани лица – граждани, неправителствени организации за защита на потребителите, социална и здравна защита, синдикати, работодателски организации и едва след това да се предприемат действия за изменение и допълнение на съответните нормативни документи.