Св. Мина - пазител на семейството и сираците

Българската православна църква почита на 11 ноември паметта Свети Великомъченик Мина - покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните. Светецът е покровител и на хората на път.

Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома .С решение на българското правителство от 2010 г. днешният ден е обявен и за професионален празник на охранителя и частната охранителна дейност.

Свети великомъченик Мина е бил войник в Египет. Заради вярата си е посечен от езичниците на император Диоклетиан през трети век.

Няколко години преди това той напуснал военната служба и заживял с дивите зверове в гората. Отдаден изцяло на Бога, отказвайки да приеме идолопоклонничеството, Свети Мина се явявал пред грешниците, които посягали пред чуждото богатство, разобличавал ги и така ги връщал към праведния живот.

Затова е почитан като светец, който помага на хората да намерят или да си възвърнат изгубеното или откраднатото.

Народните поверия представят Свети Мина като господар на вълците, а в иконографската традиция е изобразяван като воин на бял кон.

Имен ден празнуват Виктор, Виктория, Минчо, Мина и Минка.