Старозагорският митрополит Киприан освети първия български храм в Южна Африка

По решение на Св. Синод на Българската православна църква-БП и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, митрополит Киприан посети ЮАР като част от официалната делегация на президента на Република България Румен Радев. Задачата на Старозагорския митрополит бе да бъде извършен чина на освещаване на новопостроената църква, носеща името на Свети Йоан Рилски.


Церемонията по освещаването се състоя на 13 май 2023 година при огромен интерес от страна на духовни лица и миряни. Първият по рода си български храм не само в Южна Африка, но и на Африканския континент, ще сплотява още по-силно българите в тази част на света и ще допринася за съхраняване и развитие на християнските духовни ценности.


В навечерието на освещаването на първия български православен храм в Република Южна Африка "Св. Йоан Рилски", Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан се срещна с архиепископа на Претория и Йоханесбург Дамаскин. В рамките на визитата архиереят посети параклиса "Св. Троица" и обсъди със събрата си предизвикателствата, пред които се изправя общността.