Пациентите няма да влизат в болница за изследванията гастроскопия и колоноскопия, а за ядрено магнитен резонанс ще се дава направление от общопрактикуващият лекар, без да е нужно разрешение от Здравната каса. Това става част от здравноосигурителния пакет у нас за тази година, предвижда анексът към Националния рамков договор за медицински дейности.
Съборът на Българския лекарски съюз (БЛС) даде мандат за подписването му, очаква се това да се случи в средата другата седмица.
По-голям брой еднодневни процедури за диагностика и лечение, без да се налага престой в болница, са заложени в промените към рамковия договор, които ще действат през тази година. „Например ако човек има нужда от вливания на лекарства“, посочи председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров.
„И вместо да влиза да лежи в болница, защото е на крака и не се налага, може да посещава лечебното заведение - било то ДКЦ или болница, да му бъде правена процедурата и да си нощува вкъщи. Колкото повече услуги предлагаме в еднодневен режим, толкова по-малко ще натоварваме системата и ще имаме пари пък за тежките неща, което правим като първи стъпки сега“, допълни д-р Маджаров.