FIDE майсторът Петранка Драганова бе единственият представител от Старозагорска област, която презентира шахмата като извънкласна форма на работа в училище на среща в Министерството на образованието и науката. Срещата се състоя на 17 декември в столицата и бе по повод заключителния информационен ден по проект "Твоят час" на МОН. В нея Петранка Драганова участва заедно с още петима учители от Перник, община Сливен, Вършец, Севлиево и София, като всеки един от тях работи с деца на различна възраст и постига добри резултати в своята област.

Шахматът може да влезе като извънкласна задължителна форма на обучение във всяко училище, след като министърът на образованието и науката Красимир Вълчев специално прояви интерес към неговото изучаване в Казанлък, а ръководителят на групите Петранка Драганова бе удостоена с високата чест да представи обучението пред ръководството на просветното министерство, пред специалисти и експерти.

Презентацията на представителя на Казанлък Петранка Драганова обхвана дейността й в ОУ ,,Георги Кирков" по проект "Успех" и "Твоят час" през последните 7 години. „Трябваше да се обоснова защо шахматът трябва да се изучава от подрастващите и как влияе той върху формиране на тяхната личност. Шахматът е спорт, който развива комплексно децата – мислене, анализ, смелост, решителност, борбеност... За мен беше чест и удоволствие, че за първи път пред такава публика като министъра на образованието и неговите заместници, пред експерти и специалисти, имах възможност да защитавам ползите от шахмата и да "убеждавам" министъра, че той, шахматът, има своето категорично място в училище. Ако в живота ми има ден, в който да съм се чувствала важна и значима, заради това, което правя, то това беше този ден!”, сподели след своето завръщане от срещата легендата в казанлъшкия шах Петранка Драганова.

Сега тя има отговорната задача да направи писмена аргументация на тезата си за влизане на шахмата в училище и да я изпрати до министър Красимир Вълчев, за да се има предвид за следващия етап на проекта. Защото, по думите му, на този род дейност не се слага точка, а запетая. През 2019 г. в училищата ще бъдат инвестирани нови 25 милиона, за продължаване на работата в извънкласната дейност и формите по интереси на учениците по пътя им към самоусъвършенстване. За децата с образователни затруднения ще бъде следващият проект „Подкрепа за успех“ с финансиране в размер на близо 100 млн. лева, съобщи министър Вълчев. Отделно ще стартира проект, който ще бъде насочен към детските градини.

Средно по 250 хиляди ученици годишно са участвали в дейностите по интереси, по целия проект са участвали над 2300 училища и 451 885 ученици в групи по обучителни затруднения и по интереси. Според ръководителя на проекта Марияна Ламбова, това го прави най-всеобхватният проект, който Министерството на образованието и науката е администрирало през годините.

Петранка Драганова работи към Общински детски комплекс „Свети Иван Рилски” в Казанлък, като има общо 4 групи по шахмат. За да бъдат улеснени децата, тя посещава на място групите и обучава по една група ученици в ОУ „Георги Кирков” и ОУ „Чудомир” и две групи деца в Детска градина „Здравец”, общо 60 деца и ученици. Най-дългогодишна е съвместната й работа с ОУ „Георги Кирков”, като в училището са създадени много добри условия за тренировки – залата е оборудвана с шах дъски и демонстрационна дъска. Именно от тук, след като вижда работата на Драганова с учениците по шахмат, идва и високата оценка на Министерството на образованието и науката за тази извънкласна форма в училищата.

FIDE майсторът ръководи и Шахматен клуб “Казанлък 21”, където тренира 15 деца. Те се подготвят на по-високо ниво и участват в турнири и състезания, откъдето винаги се завръщат с медали, купи и награди.