Напусна ни Нено Влайков

На 23 февруари 2021 година ни напусна Нено Влайков, народен представител в 43-ото Народно събрание, активен общественик и отдаден до последно на каузата "Казанлък". Тъжната новина сподели кметът Галина Стоянова, а социалните мрежи буквално за минути преляха от съболезнования. "Добър, честен, човечен, скромен, готов винаги да помага. Всеотдаен в работата си за Казанлък и България, отговорен, истински професионалист", това са само част от думите, написани за него от казанлъчани, приятели, съмишленици.

Нено Влайков е роден на 26 март 1949 в с. Горно Сахране. Завършил е Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски” – Долна Митрополия, специалност военен летец-щурман, инженер по радиоелектронна техника. Придобива висше военно академично образование във Военна академия „Георги Сава Раковски” в София. Има завършен специализиран курс във Военно-въздушна командна академия „Юрий Гагарин” в Москва. Бил е старши преподавател по военна кибернетика и изчислителна техника в ВВВУ „Георги Бенковски”, главен асистент във Военна академия „Г.С. Раковски”, където е преподавал специализирани предмети в областта на военните и техническите науки, свързани с авиацията. Работил е като инженер в сферата на научно-изследователската и практико-приложната дейност в областта на новите енергийни технологии.

Общински съветник и заместник-председател на Общински съвет - Казанлък, от 2011 до 2014 година. Народен представител в 43-ото Народно събрание на България, член на Постоянната комисия по отбрана и на Групата за приятелство с Швеция. Единственият депутат от Казанлък в този парламент.

През август 2017 година е избран за председател на Съвета на директорите на НИТИ ЕАД.

Автор и съавтор на повече от 50 научни и приложни публикации, учебници и учебни пособия.

Поклонението е на 25 февруари 2021 г. от 11.00 до 12.30 ч. във Военен клуб - Казанлък, след което ще бъде извършено опело. Погребението е в 14.00 ч. на Гробищен парк - Казанлък, с военен ритуал.

Поклон пред Светлата памет на Нено Влайков!