Една от най-интересните инициативи на Литературно-художествен музей „Чудомир” през изминалата 2019 година, е проектът „Музей в куфар”. Идеята е музеят да стигне до подрастващите, като гостува на учениците в различни класове на казанлъшките училища и да предизвика техния интерес така, че те да посетят музейната експозиция и да научат много повече за живота и творчеството на уникалния и многостранен творец Димитър Чорбаджийски. Още повече, че в учебниците по български език и литература за 8 и 9 клас са включени неговите разкази „Есен” и „Жътва”, а в часовете по изобразително изкуство неговият стил се изучава в две направления – карикатура и пропорции. "Музей в куфар" по естествен начин свързва учебния материал с духа на Чудомир, който казанлъшкият музей ревностно пази. За да усетят Чудомировото време, освен традиционната беседа, посетителите на "Трапезица" 6 могат да ползват и интерактивния екскурзовод, който се оказва, че е една от използваните съвременни услуги, които предлага културната институция.

И още едно предизвикателство очаква гостите на музей „Чудомир”. Специално оформен кът на писателя от 20 век век връща в онова отминало време, в което пишещата машина, чашката с недоизпито кафе, настолната лампа, телефонът с шайба и поотърканото бюро са неизменния интериор в дома на творческите личности. Време, което навява спомени в по-възрастните и любознателност сред младото, компютърно поколение. Кътът на писателя, подреден под фотоси на Чудомир, предизвиква интерес и почти няма посетител, който да не седне на дървения стол и да не докосне клавишите на пишещата машина.

„2019-а бе една много силна година за музея”, споделя Добрина Матова, директор на ЛХМ „Чудомир”. В пъти са скочили беседите, изнесени пред посетителите – 246, като през 2014 година са били едва 36. 7368 са посещенията, като нарастват посещенията на чужденци. През миналата година музеят е бил организатор и домакин на 15 концерта, 30 премиери на книги, 2 конкурса, 6 творчески работни срещи и лекции, 7 изложби, 4 конференции и кръгли маси, 19 прожекции на филми. Един доста богат и разнообразен културен календар, който прави още по-познаваемо мястото, съхраняващо паметта и творчеството на Чудомир. Освен това, през годината е обърнато внимание и на творчеството на съпругата на Димитър Чорбаджийски – Мара Чорбаджийска. Дигитализирани са 30 нейни картини, а служебната библиотека е обогатена с нови попълнения. Сред дарителите се отличават родствениците на Чудомир - Лилия Димитрова и Гергана Подскочиева.

Наред с фондовата работа, провеждането на културни събития и ежедневната оперативна ангажираност, в музея са направени редица подобрения, свързани с материалната база. Те създават по-добри условия както за съхраняване на фонда, така и за превръщането на музея в място, което привлича все повече хора от близо и далеч и популяризира Казанлък и един от неговите най-емблематични творци. Още повече, че през 2020 се отбелязват 130 години от неговото рождение.