Калин Василев е 55-ият носител на наградата “Чудомир” за къс хумористичен разказ, която се присъжда от фондация "Чудомир" и вестник “Стършел”. Церемонията по връчване на отличието се състоя на 25 март 2024 година по време на официалния старт на 30-ите Чудомирови празници в Казанлък.

Писателят, който е и юрист по образование, спечели наградата с разказа си "Американски стек". Председател на журито тази година беше преподавателят в Нов български университет доц. Йордан Ефтимов. Наградата връчи председателят на Общинския съвет Николай Златанов. Поздрави към победителя поднесоха доц. Евтимов и главният редактор на вестник „Стършел“ Михаил Вешим. Калин Василев благодари на журито за високата оценка и на своя син Калоян, който е негов съветник относно текстовете, които пише. Той подчерта, че това е много ангажираща награда и изрази благодарност към организаторите на конкурса за това, че са го запазили и го организират вече толкова години. Конкурсът за къс хумористичен разказ стартира след смъртта на Чудомир, като първото му издание е през 1968 година. Редакционният екип на в. "Стършел" го организира в памет на писателя и го превръща в традиция, която продължава и до днес.

По-рано на 25 март бе направено откриване на празниците в ЛХМ "Чудомир", където беше почетена паметта на Димитър Чорбаджийски - Чудомир и бе открита изложбата “Нашенци”. Експозицията представя творби на Чудомир, подбрани от него за последната му изложба. “Нашенци” е гостувала с огромен успех в Будапеща, Братислава, Виена, Москва, Анкара и Скопие, както и във всички големи градове в България и ще продължи своята обиколка из страната.

Денят завърши с постановката “Министрите идат” на Драматичния театър “Невена Коканова” в Ямбол. Това е и първата от постановките, които ще се състезават за престижната награда “Комедиен хит на сезона”, която ще бъде връчена за 21-ви път в Казанлък на 1 април.

Вторият ден от Чудомирови празници 2024 - 26 март, започва с творческата работилница "Чудомировите нашенци" - рисуване по стъпките на Чудомир от възпитаници на Художествената гимназия в Казанлък. Начало - 11.00 часа. В 17.30 часа проф. Марин Добрев ще представи изложба и ще изнесе лекция "Срещу забравата", посветени на художничката Мара Чорбаджийска, съпруга на Димитър Чорбаджийски.

От 19.00 часа в зала "Любомир Кабакчиев" е театралната постановка на казанлъшкия общински театър "Кино Чехов".

Цялата програма на Чудомирови празници вижте на линка:https://www.zakazanlak.bg/kultura-9/programa-na-chudomirovi-praznici-2024-16395