126 000 прасета, отглеждани в 6 промишлени свинекомплекса и 24 „задни двора“ са пряко засегнати от африканската чума, те трябва да бъдат по един или друг начин унищожени, за да бъде донякъде ограничена епидемията. Засегнатите животни представляват около 15 на сто от поголовието в страната, съобщи в Стара Загора земеделският министърът Десислава Танева. По думите й крайният срок за нормализиране на обстановката е началото на есента.

Тя взе участие в представянето на стратегия за контрол и ликвидиране на африканската чума по свинете, подготвена от заместника й доц. Янко Иванов. На обсъждането присъставаха преподаватели от Тракийския университет, експерти на БАБХ и работещи на терен ветеринарни лекари.

Стратегията включва голям набор от мерки, включително обучение на стопаните и създаването на специален модул за безопасно отглеждане в условията на задния двор, след като епидемията бъде овладяна. Тя обаче ще влезе в действие, едва след като бъде постигнато единодушие сред научната общност, подчерта министър Танева.

До момента са открити общо 30 огнища със заразени животни, 6 са в промишлени комплекси, останалите са по селата, но имало и неизвестни до сега случаи, където при неотговарящи на никакви санитарни условия имало над 100 животни: прасета за угояване и свине майки.

Засега всички усилия са насочени към преодоляване на ситуацията, едва след това ще бъде направен цялостен анализ и евентуално търсене на отговорност. Чумата върлува на територията на 3 континента, как да посочим кой и доколко е виновен, коментира зам.- министър доц. Янко Иванов, който призна, че е подготвял стратегията „на коляно“ и че тя ще търпи корекции.

Министър Танева се включи в дискусията веднага след завръщането си от Брюксел, където е имала обстоен разговор с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис

За пореден път деканът на ветеринарно-медицинския факултет при Тракийския университет проф. д-р Михни Люцканов почерта, че АЧС няма аналог до този момент, единственият подход е унищожаването на болните животни и ималите контакт с тях, същото се отнасяло и до нерегистрираните и регистрираните прасета в няколкото карантинни зони.

Специалистите са категорични, че вирусът на чумата се запазва до 5 месеца в тленните останки, загробването било единствено възможният начин при масовото унищожаване, тъй като двата стационарни екарисажа и няколкото мобилни били недостатъчни. Имало опасност и от разпространение на заразата при транспортирането на труповете.


Източник: Хрисот Христов, в. Монитор