„За раждане и смърт лекарство няма! Да се насладим на промеждутъка!”.
Повече от половин век, Димитър Чорбаджийски, колоса на нашенския хумор, изрекъл тия слова, е неразделна част от житието мое!
Вече 75 лазарника се „наслаждавам” на пустия му и „промеждутък”! И по всичко личи, че ще си другаруваме чак до отпътуването ми от кълбото земно, къмто вечните селения, където ТОЙ ме очаква. В седем от театрите, където съм работил като актьор, режисьор и драматург, както и в някои читалища, задължително съм „качвал” Чудомир на голяма сцена под формата на театрализирани спектакли, шоу програми и рецитали.
На два пъти, през 2000 и 2010 години, „Чудомировите празници” се откриваха с мои спектакли по мотиви от НЕГОВИ творби! А с пиесата ми „Село, село, пусто село”, Габровския театър постави провинциален рекорд, изигравайки 152 представления!
Впечатлителен факт е, че и преди, по времето на тоталитаризма, и сега, в демократичното ни време, резултатите са еднакво успешни. Като хуморист, изпълнител на неговите творби имам стотици участия из цялата страна и категорично твърдя - България ОБИЧА СВОЯ ЧУДОМИР!
Мало и голямо, селяни и граждани! Без разлика на образование, пол, възраст или партийна обвързаност! И до ден днешен, ТОЙ си остава ВСЕНАРОДНИЯТ ЛЮБИМЕЦ! Защото Чудомир притежава вълшебното умение, по неведомите пътища душевни, да прави от българите, ПО-БЪЛГАРИ!
Поради което, завинаги съм го въздигнал в мой ПАТРОН! И себетачим ли се като Народ, длъжни сме да запазим неговата автентичност! Защото освен безценната художествената стойност, творбите му са заредени и с огромна историческа такава.
към Историята бива да посягаме само с чисти ръце! Драги ми адаш и Патроне, скъпи ми байо Чудомире, бъди напълно спокоен! Докато дишам, ще продължа да правя всичко възможно, Народа ни да те знае, обича и съхранява такъв, какъвто си – НАШЕНСКИ!
ДА НИ Е ЧЕСТИТ ТВОЯ 127-ми РОЖДЕН ДЕН!!!
Димитър Кочланов /бай Митьо Нашенеца/- Бургас