Чакат електробусите в Казанлък

Община Казанлък очаква 5 броя 8-метрови и 2 броя 10,5-метрови електробуса от китайския производител на превозни средства Alfabus. Договорът за доставка бе подписан на 12 юни 2020 година с фирма „Екселор Холдинг Груп“ ЕООД - София. Новите превозни средства са част от проекта “Интегриран градски транспорт на град Казанлък” – Етап 1.

За зареждането на електробусите предстои монтаж на 4 броя зарядни станции, за които бе изградено навесно покритие под надлез „Катекс“. За безопасността на превозните средства бе взето решение за оформяне на площадка, в близост до изградения навес, поставяне на осветление и ограждения. За това съобщава общинският пресцентър след направения оглед на място от кмета на общината Галина Стоянова и екипа й.

Ще бъде изграден Център за управление, със специализиран софтуер и GPS-и, монтирани в електробусите, което ще позволи въвеждането на системата на т.нар. „умни спирки“, които вече са монтирани в града и ще работят с информационни табла за улеснение на гражданите.

През февруари т.г. в града бяха монтирани 23 нови спирки, със светлинни информационни табла, които ще уведомяват за движението на новите возила. Два месеца по-късно, през април, на 13 от новите автоспирки бяха монтирани фотоволтаични панели, с вътрешни табла за удобство на жителите и гостите на Казанлък, които могат да зареждат мобилните си апарати, чакайки електробус.

Въвеждането на екологично чист транспорт ще осигури на казанлъчани и техните гости независим от частни фирми екологичен транспорт, с по-добро качество. Очакванията са емисиите на парникови газове да намалеят с близо 20 тона годишно, информират още от Общината.

Срокът за изпълнение на проекта бе удължен с до 48 месеца с решение на Общински съвет-Казанлък, от юли миналата година, заради проточили се процедури и обжалвания в Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.

Финансирането на проекта възлиза на обща стойност 3 690 050.96 лв., от които 503 613.33 лв. трябва да бъдат собствен принос на Община Казанлък.