9-годишната Елена Дзанева спечели злато на шах


Първо място, купа и златен медал спечели 9-годишната Елена Дзанева на турнира по шахмат за купата на Раднево, който се състоя тази събота в града. Вече трета година талантливата Елена тренира в Шахматен клуб „Казанлък 21“ с ръководител и треньор Петранка Драганова. Тя е ученичка в 4 клас на ОУ „Георги Кирков“.


Елена Дзанева е истински боец, защото 9-годишното момиче игра в общ турнир за момичета и момчета от 9 до 14-годишна възраст и тя на практика се състезава с доста по-големи и с повече опит от нея шахматисти. Този факт не притесни състезателката на Петранка Драганова, дори напротив кали психиката й и волята за победа. След направеното класиране по отделните групи, при 10-годишните състезатели Елена е фаворит със златен медал и купа.


Пропуснати възможности за медал от казанлъшкия клуб имаха Симеон Дичев на 8 години и 10-годишният Стоян Христов, поради което крайното класиране отреди и на двамата седмо място в съответните групи.


В турнира взеха участие 60 състезатели от цяла България, сред които представители на клубове в София, Пловдив, Хасково, Димитровград, Ямбол, Свиленград, Стара Загора, Казанлък и други.