Wi-Fi 7 идва по-рано от очакваното Следващото поколение на Wi-Fi технологията идва по-скоро от очакваното. Първите компоненти с Wi-Fi 7 ще бъдат обявени от Qualcomm през втората половина на следващата година, съобщава GizChina.
Това е сравнително изненадващо, тъй като обикновено между различните поколения на Wi-Fi минават между 5 и 6 години. Wi-Fi 6 например излезе на пазара през 2019 г.
Wi-Fi 7 обаче ще съкрати значително този период. Първите рутери с новата технология се очакват още следващата година, а по-масовото им навлизане - през 2024 г.
Qualcomm вече е почти готова с модулите за Wi-Fi 7. Новият стандарт обещава още по-високи скорости на връзката. Например максимумът на Wi-Fi 6 е 9600Mbit/s, то Wi-Fi 7 ще достига 46 000Mbit/s.
Wi-Fi 7 ще поддържа и повече паралелни връзки, като обещава и 75% намаляване на времезакъснението при използване на Multi-Link Mesh технологията на компанията. Подобрено е и разпространението на сигнала, като скоростта за едно и също разстояние ще е до двойно по-висока.
Wi-Fi 7 ще използва същите честоти като предишните поколения - 2.4, 5 и 6GHz. Поддържа се и функция за автоматично разпределение на честотите според вида устройство. Така ще се намали натоварването само на една честота.
Повечето от тези функции ще са подходящи най-вече за бизнес цели. Крайните потребители няма да се нуждаят от тях, освен ако не изграждат умен дом с повече сензори и устройства, които се нуждаят от стабилна и високоскоростна връзка във вътрешната мрежа.