TESLA  изгражда гигафабрика край Берлин


Процедурата по одобрение на плановете за първата гигафабрика на Tesla в Европа, планирана да бъде изградена край Берлин вече е в ход след като подробности от проекта бяха публикувани в държавния вестник на германската провинция Бранденбург, съобщава германската информационна агенция ДПА.

Компанията на Илон Мъск възнамерява от 2021 година да произвежда в "гигафабриката" компактния високопроходим Модел Уай (Model Y). Предвижда се строителството на завода да започне през първата половина на 2020 година.

Освен Model Y, компанията планира да сглобява в този завод и Model 3, както и нови "бъдещи модели", сочат качените онлайн документи, цитирани от Асошиейтед прес. Заводът в Грюнхайде ще включва и отделно производството на батерии за електромобили.

Заложената начална дата - юли 2021 година - е оптимистично скоро за германските стандарти, отбелязва АП.

Плановете на компанията са достъпни за проверка от гражданите и местните власти, които проектът би могъл да засегне, за период от един месец.

Възражения могат да се подават до 5 март, допълва БТА.

Плановете и свързаната с тях оценка на въздействието върху околната среда ще бъдат представени в понеделник в няколко обществени сгради, като също ще бъдат налични в интернет, уточни екоминистерството на провинция Бранденбург, заобикаляща Берлин.

Акцент при издаването на разрешителното ще бъде спазването на всички разпоредби за опазване на околната среда.


Източник: https://www.manager.bg