Шест иновации, които ще променят света
Очаква се в следващите няколко години да станем свидетели на реализирането на някои от най-иновативните идеи в науката.

Ето шестте най-впечатляващи според нас.
1. Водородно задвижвани коли

В края на 2015 г. се очаква да бъде пусната първата водородно задвижвана кола на пазара.
Двигателят ще използва химическа реакция на водород с кислород. Очаква се първоначалната цена да е относително висока, тъй като водородът трябва да бъде складиран в резервоари под високо налягане. А този процес се оказва скъп и доста сложен за реализация.
2. Свръх звукови влакове

Те ще бъдат задвижвани от въздух под налягане и индукционни мотори във вакумен тунел. Концепцията на Илон Мъск за Hyperloop пътнически влак е той да се движи с 1200 км/ч – много по бързо от японския влак Маглев (600 км/ч).
3. Интернет за всички

Според Washington Post Елън Мъск чака одобрението на американското правителство за изпращане на 4 000 малки сателита в ниска околоземна орбита. Сателитите ще изпращат сигнал до всеки регион на планетата, дори и до тези, които сега нямат достъп до Интернет.
4. Автономни автомобили

По-рано тази година Daimler Trucks обяви първия по рода си автономен тежкотоварен автомобил, който е лицензиран за движение по пътищата.
“Компютрите не се нуждаят от почивка или комфорт” споделят от списание BBC Science Focus.
Автономните автомобили ще бъдат икономични. По-плавното шофиране означава по-малко разходи за гориво. Камионите ще могат да се придвижват подредени един зад друг и по този начин да се намали съпротивлението с въздуха.
5. Звукови пожарогасители

Студенти от университета „Джордж Мейсън“ са разработили устройство, което изпраща звукови вълни и потушава пламъци. “Използвайки правилната честота, огънят изгасва” споделят изобретателите на пожарогасителя.
Вълните упражняват налягане и спират притока на кислород към огъня, така той се задушава и изгасва.
Изобретението още не е изпробвано върху горски пожари, но студентите са уверени, че технологията ще има силен ефект.
6. Портативна система за пречистване на водата

Учени от Англия са разработили система за пречистване на водата. “Първият етап на нашия проект даде резултати като произведе 2 кубични метра пречистена вода за период от 12 дни” споделя професор Дарен Рейнолдс, който води екипа. “Това може да не изглежда голямо количество, но човешкото тяло се нуждае от минимум 2 литра вода на ден за да оцелява, което е по-малко от 1 кубичен метър годишно”.
*По статията работи Николай Желязков
Източник: http://b2bmedia.bg/