Intel официално се сбогува с персоналния компютър. Изпълнителният директор на компанията Браян Крзанич обяви, че те започва пълна промяна на фокуса си, а персоналният компютър остава на второстепенен план.
Новата стратегия е базирана на пет основни елемента. Накратко, Intel ще се пренасочи към облачните услуги и умните устройства, които ще са част от интернета на нещата. Крзанич допълва, че персоналният компютър е просто едно от тези устройства, а не основната цел, както беше досега.
Intel вече иска да разработва и предлага чипове и услуги за най-различни технологии. Крзанич посочва сървърите, дейта центрове, умни устройства, автономни автомобили, памет и 5G мрежи като част от акцентите на компанията. Освен това Intel ще се насочи и към технологии за подобряване на производството и заводите.
Крзанич допълва, че около 40% от приходите на Intel вече идват от другите бизнеси на компанията отвъд персоналния компютър. Освен това те генерират 60% от маржа. Облачните услуги ще имат основа роля. Подобно на Microsoft, Intel вижда това като основен източник на приходи, най-вече чрез предлагането на мощни процесори за сървъри.
Друго перо ще е виртуализацията, която отново включва мощен хардуер, който да се справя с големи обеми информация и още по-високите изисквания за производителност, когато става дума за анализ на данни. Intel ще се опита да увеличи присъствието на свои компоненти в дейта центровете отвъд процесорите.
Сегашното ядро на компанията, процесорите за мобилни телефони и персонални компютри, ще стане елемент от цялостната стратегия. Intel ще продължи да се опитва да се придържа към Закона на Мур, който описва най-вече като икономически закон. "Вече наблюдавах четири провъзгласявания на Закона на Мур за мъртъв. Планираме да докажем, че той всъщност е жив и в много добро здраве", коментира Крзанич.
Източник: dnevnik.bg - See more at: http://financebg.com/#!/article/25501