Откритията на отиващата си 2016 година

Регистрирането на гравитационните вълни от експеримента LIGO беше избрано от сп. "Сайънс" за научния пробив на 2016 г., съобщава БТА, като се позовава на изданието "Лента".

На второ място е откриването на подобната на Земята екзопланета в системата на най-близката до Слънцето звезда - Проксима Кентавър.

Сред подгласниците е също изкуственият интелект AlphaGo, разработен от компанията "Дийп майнд" на "Гугъл", който победи Седол Ли, професионалния шампион по играта Го.
На четвърто място е откритието, че ако на мишки на средна възраст бъдат отстранени остарелите клетки, които не могат повече да се делят, животът им се удължава.
Сред десетте научни открития на 2016 г. е и прозрението, че не само хората могат да надникват в чуждия ум. Човекоподобните маймуни също са способни да определят желанията и намеренията на другите.
Място в списъка намери и компютърна програма, която дава възможност да бъдат прогнозирани свойствата на протеините, както и получаването на живи мишки от отгледани в лабораторни условия яйцеклетки.
Класацията се допълва от още три труда - за разселването на древните хора от Африка по целия свят с една единствена миграция, за създаването на портативно устройство за разшифроване на ДНК, както и получаването на лещи без дефекти от метаматериали, допълва още БТА.