Разнообразие от събития ще предложи съпътстващата програма на изложението Интер дрон експо (Inter Drone Expo) от 15 до 17 юни в Интер експо център, в столицата. Форум за безпилотната авиация и специализирана конференция за подготовката на авиационните специалисти са малка част от събитията, които присъстващите от България и чужбина ще могат да посетят в рамките на изложението. Общото между всички акценти от програмата е основната им цел - да обединяват бизнеса и поставят на преден план важни въпроси за развитието на сектора, посочват организаторите на изложението.
През трите изложбени дни водещи компании от страната и чужбина ще представят иновативни технологии и компоненти от въздушна мобилност, електромобилност, умни градове, дигитализация и киберсигурност, безпилотни системи и други технологии. На 18 юни, неделя, дронове и жирокоптер ще представят способностите си на летище Лесново на зрелищни демонстрации. Ключово ще бъде и присъствието на кап. Николай Калайджиев, който ще направи опит за поставяне на световен рекорд за „Най-много последователни 360-градусови завои без прекъсване в един полет с ултра лек самолет“. За втора поредна година изложение INTER DRONE EXPO се провежда под патронажа на президента Румен Радев.
Какви ще бъдат изискванията, подготовката и очакванията на компаниите към авиационните специалисти на бъдещето? Защо обучението е ключовият фактор за професионална реализация? Това са само част от въпросите, на които професионалисти от български и чуждестранни компании и висши училища ще дадат отговор на участието си в конференцията „Авиационните специалисти на бъдещето“. Събитието ще се състои на 15 юни и се организира съвместно от BULATSA (ДП „Ръководство на въздушното движение“) и Интер експо център.
На 16 юни ще се състои форум „Безпилотна авиация 23", в който експертизата си ще споделят професионалистите в областта. Те ще разкрият настоящето и бъдещето на безпилотните системи, приложението им в ежедневието и в различните икономически сектори. В 7 панела ще се дискутира потенциалът на безпилотните апарати в спедицията, логистиката, земеделието, отбраната, пожарната безопасност, охраната и др. Експерти ще се спрат върху законодателната рамка, образованието и квалификацията в специфичния сегмент. На дневен ред се поставя Програмата за създаване на система – „Безпилотна авиация в Република България“. Официален партньор на форума е Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ).
Иван Кристоф или „Човекът паяк“, както е познат по света, ще бъде част от второто издание на изложение INTER DRONE EXPO. Всички посетители ще могат да се запознаят с него от 15 до 17 юни в Интер експо център, а на 17 юни от 11 до 12 ч. Иван ще ни представи презентацията „Напредъкът в S.O.S. спешна доставка на въздушна медицина“ и „Използване на дронове за ефективни спасителни операции на голяма надморска височина“.
На 18 юни на летище Лесново ще има зрелищни демонстрации във въздуха на дронове и жирокоптер, а кап. Николай Калайджиев ще направи опит за поставяне на неговия трети световен рекорд – „Най-много последователни 360-градусови завои без прекъсване в един полет с ултра лек самолет“.