Има открити доказателства за течаща вода на Марс – това съобщиха учените на NASA на специална пресконференция на 28-ми септември.
Откритието за вода на Марс не е новост – от години е известно, че на Марс има ледници. Сега обаче учените са успели да потвърдят, че водата на Червената планета се среща и в течно състояние.

През 2010г. по повърхността на планетата са забелязани тъмни черти, които понякога достигнат широчина от 5 метра и повече от 100 метра дължина. Специалистите смятат, че тези тъмни ивици са периодично появяващи се потоци от течна вода. Направени са анализи на химически карти на повърхността на Марс, които показват следи от соли, които могат да се намерят единствено във водата. Това е важно, тъй като благодарение на тези соли, водата замръзва при много по-ниски температури, отколкото на Земята. Ивиците по повърхността се появяват на няколко места на Марс, тогава когато температурите са над -23 градуса по Целзий и изчезват при по-ниски температури.

По отношение на откритието, Джон Грунсфелд, астронавт от NASA, заяви: „Нашата мисия на Марс е да следваме водата в търсене на живот във Вселената. Сега имаме убедителна наука, която потвърждава това, което отдавана подозирахме" и допълни: „Това е значително развитие, което потвърждава, че вода, макар и солена, днес тече на повърхността на Марс".

Откритието е от голямо значение, тъй като наличието на вода в течно състояние увеличава шансовете да се намери за живот на Марс. През предстоящите години са планирани да започнат три нови мисии до Червената планета. В рамките на една от тях ще бъдат изпратени орбитален апарат, два спускаеми модула и марсоход, като целта е да се изследва повърхността на планетата, за да се събере информация за живот там.